Kawa ziarnista DALLMAYR Crema D'Oro Intensa 1 kg
Smak kawy Dallmayr zawdzięczamy najdoskonalszym ziarnom, które rosną na najlepszych wyżynnych terenach świata. Do najważniejszych krajów, z których pochodzi nasza kawa, należą: Etiopia, Papua-Nowa Gwinea, Kolumbia i Brazylia. Kawa Dallmayr jest cały czas kontrolowana przez najlepszych ekspertów, którzy dbają o jakość, aby kawa miała intensywny aromat i delikatną kwasowość.
DALLMAYR Crema D'Oro Intensa to mieszanka składająca się ze specjalnie wybranych najszlachetniejszych ziaren arabik. Następnie, aby dopełnić jej wyjątkowości, poddano ją starannemu, średniemu wypaleniu. Po otwarciu opakowania można zauważyć mistrzostwo niemieckiej palarnii. Wyselekcjonowane ziarna nie są duże, a każde z nich jest równomiernie wypalone.
Cechy produktu:
- Aromatyczna i mocna ✅
- Ilość cremy - średnia ⭐⭐⭐✰✰
- Stopień palenia - średni ⭐⭐⭐✰✰
- Zawartość kofeiny - mała ✅
Mieszanka w całości składa się z ziaren arabiki jednak, dzięki specjalnemu procesowi palenia wydobyto z nich wszystko co najlepsze. Wyróżnia się wśród innych pozycji intensywnością w smaku i aromacie oraz delikatną, gęstą cremą. Nie jest to blend, który zawiera nuty goryczy, jednak po smakowaniu można wyczuć charakterystyczne dla Dallmay'era lekkie nuty kwasowości.
Najlepiej przygotować ją w ekspresie automatycznym. Dzięki cremie oraz intensywnym smaku sprawdzi się jako cappuccino lub latte macchiato, oczywiście nie zapominając o caffe crema. Po zmieleniu ziaren można ją zaparzyć min. w ekspresie kolbowym, kafeterce czy też w tradycyjny sposób.
Informacje:
- Rodzaj kawy: ziarnista✅
- Kompozycja: 100% Arabika☕
- Masa netto: 1000g✅
Gatunki kawy - Arabica i Robusta w porównaniu.
Spośród wielu różnych gatunków kawy dwa odgrywają szczególną rolę: Arabica (coffea arabica) i Robusta (coffea canephora). Stanowią one 98 procent surowej kawy produkowanej na całym świecie.
Arabica pod względem smaku jest uznawana za bardziej szlachetną z tych dwóch gatunków, uprawianych na wysokości do 2200 m i zbieranych żmudnie ręcznie. Im wyżej rośnie kawa, tym niższa jest średnia roczna temperatura, więc owoce kawy dojrzewają tam wolniej. W związku z tym mają więcej czasu na rozwinięcie smaru, aromatu i delikatnych kwasów.
ODMIANY ZIAREN:
- Arabica
Nazwa: Coffea arabica
Pochodzenie: Etiopia
Wysokość: 800 ‒ 2200 m
Temperatura: 15 ‒ 24°C
Kształt: Owalny, płaski, podłużny, z wycięciem S
Aromat: Szlachetny, delikatny, świeży, owocowy
Kofeina: 0,9‒1,4%
- Robusta
Nazwa: Coffea canephora
Pochodzenie: Kongo
Wysokość: 0 ‒ 800 m
Temperatura: ok. 26°C
Kształt: Mała, zaokrąglona z prostym przekrojem
Aromat: Zadymiony, pikantny, ziemny, drewniany
Kofeina: 1,8‒4,0%
Pochodzenie ma znaczenie
Tajemnica unikalnego charakteru kawy Dallmayr tkwi już w kawie surowej. Stosujemy najdelikatniejsze rośliny wyżynne z najlepszych terenów uprawowych na świecie. Nasze najważniejsze kraje zaopatrzenia to Etiopia, Papua Nowa Gwinea, Kolumbia i Brazylia.
Najlepsze warunki upraw rozciągają się na obszarze równika, w tak zwanym pasie sadów kawowych. Kawa rośnie wyłącznie w strefach tropikalnych i subtropikalnych, na szerokości północnej 23 stopnie i południowej 25 stopni. Jak szeroka taśma rozciągają się regiony kawowe na północ i na południe od równika wokół kuli ziemskiej.
Wzdłuż tego tak zwanego pasa sadów kawowych ta używka jest uprawiana w około 80 krajach, przy czym tylko kilka z nich ma znaczenie gospodarcze. Jedna trzecia kawy znajdującej się w obrocie na rynku światowym jest produkowana w Brazylii.
Uprawa
Tak jak w przypadku wina, wiele czynników wpływa na charakter kawy: właściwości gleby, temperatura i ilość opadów w okresie dojrzewania wpływają na smak kawy.
Roślina kawowa jest wrażliwa. Potrzebuje wiele dbałości i pielęgnacji, a do tego zrównoważonego klimatu ‒ w dzień, jak i w nocy. Potrzebuje dostatecznej ilości opadów i dużo cienia, nie toleruje silnego wiatru ani skrajnych upałów i niskich temperatur. Gleba powinna być bogata w składniki odżywcze i dobrze magazynować wodę, co na przykład ma miejsce w przypadku gleb wulkanicznych. Zasadniczo dla położenia terenu uprawowego obowiązuje zasada: im wyżej rośnie kawa, tym chłodniejsza jest również średnia temperatura roczna. Owoce kawy dojrzewają wolniej ‒ i mają więcej czasu na rozwinięcie smaku, aromatu, a w szczególności kwasów.
Kawa ekologiczna pochodzi z kultur mieszanych. Na takich plantacjach rosną nie tylko kawowce, ale również inne rośliny, na przykład bananowce lub inne drzewa wysoko rosnące. Tworzą one tak zwane drzewa cieniowe, które swoim wysokim gęstym dachem z liści chronią wrażliwe rośliny kawowe przed intensywnym słońcem i obfitymi opadami.