Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Sprowadzona z Toskanii (Pisa) oryginalna rozpuszczalna kawa zbożowa CRASTAN o intensywnym aromacie i niepowtarzalnym smaku!!!
Niniejsza aukcja dotyczy kawy zbożowej CRASTAN ORZO MONDO per moka w hermetycznym tekturowym pudełku o wadze 500g.
Termin ważności: 04.03.26 r.
Pakowanie próżniowe, bez tlenu, za to w obojętnym azocie zapewniającym trwałość produktu. Po otwarciu opakowania napoczętą zawartość należy przechowywać w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej bez wilgoci.
Produkt – surogat kawy CRASTAN – to wykwintna zbożówka. Propozycja kawy bezkofeinowej oparta na wyselekcjonowanym ziarnie wyjątkowego zboża uprawianego od wieków na wzgórzach regionu Marche określanego jako „światowy jęczmień” (orzo mondo). Osuszono go wolno w umiarkowanym gorącu, by zachować naturalne walory organoleptyczne, następnie wypalono i miałko zżarnowano. Produkt zawiera zdrowotne "Beta-glutaminy".
Od ojca medycyny, Hipokratesa, uważa się, że zboże jest podstawą diety śródziemnomorskiej, bo reguluje trawienie i daje energię.
Po letnich żniwach ziarna poddano powolnemu wyprażaniu w niskich temperaturach, by zachować ich pierwotne walory, a następnie odpowiednio zmielono.
Produkt bez żadnych przeciwskazań dietetycznych, także dla osób starszych i dzieci, zawiera witaminy z grupy B oraz pożądany wapń i fosfor.
Walory żywieniowe na 100g: energia 340 kcal; proteiny 12,6g; węglowodany 54,4g; tłuszcze 2,8g; błonnik spożywczy 24g; sód 0,009g.
Mieszanka ta pozwala w domowych warunkach uzyskać bezkofeinowy delikatny, smaczny napój, przyjemnie pachnący, zapadający w pamięć.
Do ekstrakcji specjalnie w mokach (ale i ekspresach ciśnieniowych): należy siteczka zapełniać granulatem do połowy wysokości; nadaje się także do bezpośredniego zalewania wrzątkiem i wówczas wywar należy odcedzić po opadnięciu fusów.
Kawa polecana do degustacji z dosładzaniem i z mlekiem.
CRASTAN to firma rodzinna założona przez Luzio Crastana w 1870 roku, która rozwija się przez 5 generacji w regionie Pizy (obecnie główna fabryka, jedna z pracujących równolegle trzech, mieści się w Pontederze i ma 20000 m.kw. pod dachem). Od początku specjalizuje się w produkcji surogatu kawy ze zbóż. Aktualny spadkobierca, współwłaściciel spółki familijnej, Alberto, kieruje już praktycznie gigantem o światowym zasięgu, bowiem marka CRASTAN jest dziś liderem w swoim sektorze.
Fabryka silna siłą 140-letniego doświadczenia i wyposażona w zaawansowane, zrobotyzowane linie technologiczne (wytwarzanie, konfekcjonowanie, magazynowanie), obok swojej głównej działalności jaką są zbożówki, rozwinęła jednocześnie szeroką gamę produktów spożywczych komplementarnych: kawę rozpuszczalną, dodatki bazowe do cappuccino i do kakao, rozpuszczalne herbaty, puree ziemniaczane i wiele innych.
Jakość, elastyczność i kompetencja to podstawy filozofii spółki. Cechy na tyle istotne, że wraz z nowoczesnymi technologiami doprowadziły dzisiejszy zakład do rangi tak niebywałej, iż w ostatnich 10 latach jego obroty wzrosły z 13,7 milionów euro rocznie do aż 31,1 mln euro.