Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Sprowadzona z Toskanii oryginalna kawa BATANI o intensywnym aromacie i niepowtarzalnym smaku!!!
Niniejsza aukcja dotyczy pudełka kawy zbożowej BATANI Orzo o wadze 500g, z terminem przydatności do spożycia przed 26.01.2026 roku.
Pakowanie próżniowe, bez tlenu, za to w obojętnym azocie zapewniającym trwałość produktu. Po otwarciu opakowania napoczętą zawartość należy przechowywać w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej bez wilgoci.
Oferta budżetowa kawy zbożowej z toskańskiej palarni BATANI Orzo to bardzo dobrze wyważona mieszanka wyłącznie włoskiego jęczmienia, którego uprażone zboże ma światową renomę w tego rodzaju produktach. Osuszono go wolno w umiarkowanym gorącu, by zachować naturalne walory organoleptyczne, następnie wypalono i miałko zżarnowano. Zbożówka zawiera zdrowotne beta-glutaminy. Produkt bez żadnych przeciwwskazań dietetycznych, także dla osób starszych i dzieci, zawiera witaminy z grupy B oraz pożądany wapń i fosfor.
Od ojca medycyny, Hipokratesa, uważa się, że zboże jest podstawą diety śródziemnomorskiej, bo reguluje trawienie i daje energię.
Po letnich żniwach ziarna poddano powolnemu wyprażaniu w niskich temperaturach, by zachować ich pierwotne walory, a następnie odpowiednio zmielono.
Mieszanka ta pozwala w domowych warunkach uzyskać bezkofeinowy delikatny, smaczny napój, przyjemnie pachnący, zapadający w pamięć.
Do ekstrakcji specjalnie w mokach (ale i ekspresach ciśnieniowych): należy siteczka zapełniać granulatem do połowy wysokości; nadaje się także do bezpośredniego zalewania wrzątkiem i wówczas wywar należy odcedzić po opadnięciu fusów.
Kawa polecana do degustacji z dosładzaniem i z mlekiem.
Caffe Batani powstało w 1960 roku w Sovicille / Pian dei Mori (prowincja Siena) z wielkiej miłości rodziny do kawy i zboża. Z biegiem lat z maleńkiej ręcznej palarni firma zmieniła się w dużą fabrykę, zdolną zaopatrywać odbiorców międzynarodowych.
BATANI sprowadza „zielone” ziarna bezpośrednio z krajów produkujących surową kawę, od plantatorów posiadających odpowiednie certyfikaty i gwarancje jakości. Kawa jest wypalana według najlepszej włoskiej tradycji, łącząc zaawansowaną technologię z wiedzą specjalistów w zakresie starego tradycyjnego prażenia. Proces ten odbywa się według sekretnej receptury rodzinnej.
Dziś palarnia Caffe Batani S.r.l. jest formalnie rodzinną spółką kapitałową; została przekształcona w wysoko wyspecjalizowaną fabrykę, z nowoczesnymi liniami technologicznymi i maszynami konfekcjonującymi.
Firma z sukcesem działa także na rynku Ho.Re.Ca. (hotele/restauracje/catering), sprzedając kawę ziarnistą oraz w saszetkach dla okolicznej gastronomii.