Kawa Tanzania Kilimanjaro - Single Origin 500g
- Data palenia: BRAK (palona dopiero po zamówieniu)
- Gatunek: 100% arabika
- Profil palenia: średnie
- Region: Kilimanjaro
- Wysokość upraw: ok.1500 m.n.p.m.
- Odmiana: Kent, Bourbon
- Metoda obróbki: Na mokro
- Punktacja SCA/SCAA: 83 pkt.
- Termin przydatności: 12 miesięcy od daty palenia
- Masa netto: 200g
- Mielenie: kawa w ziarnach (jeśli mamy ją zmielić, prosimy dopisz to w uwagach dla sprzedającego - dodając, w jakim urządzeniu parzysz kawę / w jakim stopniu mamy ją zmielić)
Kawa wypalana dopiero gdy ją zamówisz, w rzemieślniczej palarni kawy Single Origin w Grodzisku Mazowieckim. Z tego względu czas wysyłki jest o jeden dzień wydłużony (szczegóły poniżej).
Arabika ta rośnie na farmie u podnóża Kilimanjaro. Jest uprawiana na żyznych wulkanicznych glebach i w cieniu drzew bananowych, dzięki czemu charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem z nutami owoców, wanilii i czekolady.
Jej kwasowość jest dość niska w porównaniu do innych arabik afrykańskich (chociaż nie jest jej pozbawiona!). „Techniczne” oznaczenie tej kawy to AA – odnosi się to do rozmiarów ziaren, większych niż standardowo. Jednocześnie jest to też potoczne określenie ich jakości, ze względu na częstą korelację tych parametrów (tzn. im większe, tym lepsze).
Tanzanię Kilimanjaro polecamy miłośnikom kaw czarnych (świetnie wychodzi w dripperze), a także tym, którzy lubią delikatne kawy mleczne.
Kiedy otrzymasz zamówioną kawę?
- Jeśli zamówienie otrzymamy do godziny 12:00, kawa będzie wypalona tego samego dnia.
- Jeśli zamówisz po godzinie 12:00 - wtedy zamówienie przechodzi na kolejny dzień palenia.
Po wypaleniu ziarna muszą do końca dnia odpoczywać (odgazowywać), dlatego pakujemy je i wysyłamy kolejnego dnia roboczego po wypaleniu.
Kilka przykładów, jak to wygląda w praktyce:
- Jeśli złożysz zamówienie w poniedziałek o 11:00, kawę wypalimy tego samego dnia, a wyślemy we wtorek - czyli otrzymasz ją w środę.
- Jeśli zamówienie złożysz w poniedziałek o 14:00, kawę wypalimy we wtorek, a wyślemy w środę - otrzymasz ją w czwartek.
- Jeśli zamówienie złożysz w czwartek o 19:00, kawę wypalimy w piątek, a wyślemy w poniedziałek - otrzymasz ją we wtorek.
Kupujesz od rzemieślnika
Każdy wypał w Single Origin do dziś nadzoruje osobiście Michał Socha - założyciel naszej palarni, który swoją pierwszą kawę wypalił w 2008 roku i związał z kawą całe swoje zawodowe życie.
I nieprzerwanie robi to do dziś - w 2009 roku powstała rzemieślnicza palarnia kawy Single Origin, gdzie wypalamy dla naszych Klientów ziarna z całego świata - metodą mistrzowską, w tradycyjnych piecach bębnowych zgodnie z duchem slow roast. Do dziś jest to kameralna, rodzinna firma, w której wszyscy kochają kawę i mają o niej bogatą wiedzę.
W naszej palarni o wyjęciu kawy z pieca nie decyduje komputer czy procedura, a mistrzowskie oko i węch. Technologia tylko nas wspomaga, dostarczając parametrów związanych z wilgotnością czy kolorem danych ziaren, ale nigdy nie podejmuje za roastera decyzji.
Michał od kilku lat prowadzi również eksperckiego bloga o kawie pod nazwą Kawowy GURU, na którym dzieli się wiedzą i doświadczeniem, podając je czytelnikom w przystępny sposób. To prawdziwy ocean wiedzy na temat kawy.
Posiadamy w ofercie ponad 20 odmian kaw z całego świata, które wypalamy dopiero gdy otrzymamy od Ciebie zamówienie!