Java - Cascara Geisha
Cascara, czyli w języku hiszpańskim "skórka", to właśnie łupina pozostająca po wydobyciu ziarna z owocu kawowca. Cascara w tej paczce pochodzi z owoców Geishy - jednej z najbardziej cenionych odmian arabiki.
Zaparzanie cascary stało się popularne w ostatnich latach. W porównaniu do kawy, zawiera ona niewiele kofeiny. Napar w smaku przypomina herbatę, jest wytrawny i owocowy - można w nim odnaleźć nuty czerwonych jabłek, powideł śliwkowych i suszonych wiśni.
Polecamy do picia zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Na gorąco:
Podgrzej wodę do temperatury 96 stopni Celsjusza.
18 gramów of cascary zaparz w 300 ml wody.
Czas parzenia: 4 minuty.
Na zimno:
Umieść 36g cascary w 375 ml zmnej wody.
Po 12-16 godzinach odsącz napar od cascar
Kraj: Panama
Region: Santa Clara
Farma: Finca Hartmann
Producent: Rodzina Hartmann
Odmiana: 100% Geisha
Wysokość upraw: 1600 m n.p.m.