Świeżo Palona Kawa -> Jakość Specialty
BRAZYLIA Alta Mogiana - punktacja SCA 82 pkt
SUPER ATRAKCYJNA CENA! PAMIĘTAJ -> OTRZYMUJESZ TYLKO ŚWIEŻO PALONĄ KAWĘ - (NIE STARSZA NIŻ 72 godziny od zamówienia)
Kawa prosto z naszej własnej palarni BLUE ORCA COFFEE! Smaczna, świeża kawa o doskonałej jakości dla każdego
Kawa Specialty - dlaczego warto
- Gwarancja świeżego zbioru – surowe ziarno pochodzi zawsze najświeższych zbiorów.
- Zrównoważony rozwój – ziarno dostarczane jest do palarni bezpośrednio z plantacji – bez pośrednictwa kilku lub kilkunastu firm. Dzięki temu farmer otrzymuje uczciwe wynagrodzenie
- Gwarancja świeżego wypalania – kawa trafia do Ciebie najpóźniej 72h od jej wypalenia
- Czysty i wyjątkowy smak – w kawie specialty dominuje słodki smak , bardzo czysty i pełny
- Ziarna z bardzo niewielką ilością wad – jeśli występują w kawie, niejednokrotnie sprawiają, że kawa ma mniej przyjemny zapach i smak, jest cierpka lub nadmiernie kwaśna. Kawę speciality można pić nawet kilka razy dziennie
- Różnorodność – ziarna pochodzące z różnych regionów świata posiadają swój charakterystyczny aromat i smak. Pijąc kawę specialty dokładnie wiemy skąd pochodzi, a co za tym idzie, jak będzie smakować. Popularne kawy ze sklepów najczęściej smakują bardzo podobnie do siebie.
- Najwyższa jakość – jakość specialty jest zachowana na każdym etapie – od zasadzenia sadzonki kawowca aż po filiżankę naparu.
Kawa Świeżo Palona! Prosto ze świeżych zbiorów z plantacji w BRAZYLI. Idealny smak i aromat, dzięki najwyższej jakości ziarnom. Tylko świeżo palona kawa zapewnia najwyższą jakość smaku.
PAMIĘTAJ!!! NASZA KAWA JEST ŚWIEŻO PALONA -nie starsza niż 72 GODZINY od zamówienia, dzięki temu możesz się cieszyć kawą najwyższej jakości w swoim domu.
Charakterystyka kawy:
• Data palenia: NIE STARSZA NIŻ 72 godziny od zamówienia!
• Kawa do: ekspresu ciśnieniowego, ekspresu przelewowego, kawiarki, french press'u
• Kawa: ziarnista
• Rodzaj kawy: 100% Arabica
• Intensywność smaku: 3/5
• Kwasowość: 1/5
• Stopień wypalenia: 3/5
INFORMACJE O KAWIE
• Kraj pochodzenia: BRAZYLIA
• Region: Alta Mogiana
• Odmiana botaniczna: Mundonuovo, Catuai
• Zbiory: maj-wrzesień
• Metoda pozyskiwania: pulped natural
• Wysokość upraw: 900-1200 m.n.p.m
• Profil palenia: średnie
• Smak: czekolada, orzechy kalifornijskie, karmel
• Aromat: słodki, orzeczhowo-czekoladowy
• Body/cielistość: średnie
• Kwasowość: niska
Opakowania gwarantuje świeżość:
Nasze opakowania są najlepszym możliwym rozwiązaniem dla maksymalnego utrzymania świeżości kawy. Wyposażone są w zamknięcie typu zip oraz jednostronny zawór.
- Zawór uniemożliwia tlenowi dostawanie się do wewnątrz opakowania, jednocześnie pozwala kawie odgazować świeżo po jej wypaleniu.
- Zamknięcie "zip" jest sposobem, dzięki któremu nie musimy martwić się przesypywaniem kawy do słoików lub pojemników z obawy, że kawa nam zwietrzeje.
Palenie OMNIROAST
Jest to palenie, które pozwala na przygotowanie kawy w domu, zarówno w ekspresie (kolbowym, automatycznym) jak i również w metodach przelewowych.
Idealny kompromis - dzięki takiemu sposobowi palenia zachowujemy w ziarnie ich naturalnych charakter, który odzwierciedla cechy charakterystyczne danego regiony, odmiany botanicznej czy sposobu obróbki.
Pozwalając nam się cieszyć soczystym espresso jak i pysznym dripem.
Sposób i stopień palenia kawy:
Należy pamiętać, że na finalny smak kawy w filiżance ma wpływ bardzo wiele czynników, można je ogólnie podzielić na 3 grupy: FARMA (warunki, odmiana botaniczna, sposób obróbki kawy, etc), PALARNIA (sposób palenia kawy) oraz PRZYGOTOWANIE KAWY w domu (sposób i grubość mielenia, ilość wody, jakość wody, etc)
NASZE PALENIE:
Na zdjęciu obok przedstawiamy w celu wizualizacji 3 podstawowe stopnie palenia kawy.
Nasze kawy są palone średnio - co oznacza, że ziarna w opakowaniu będą całkowicie suche, lekko matowe. Ma to na celu zamknięcie wszystkich olejków w ziarnie kawy, aby odzwierciedlić cechy charakterystyczne dla danej odmiany kawy. To jedna z różnic, pomiędzy kawami z palarni, a kawami maretowymi, które są palone ciemno, aby między innymi ukryć defekty ziarna.
Pochodzenie
W Brazylii są trzy główne obszary uprawy kawy: Mogiana, Sul Minas oraz Cerrado. Wspólną cechą tych regionów jest umiarkowany klimat, który przyczynia się do utrzymania regularnych temperatur w ciągu całego roku – idealnych do uprawy zarówno Arabiki jak i Robusty. Tutejsze Arabiki są łagodne w smaku, lekko słodkie, co w znacznej mierze spowodowane jest naturalną metodą wydobywania ziaren z owoców kawowców – tak zwaną metodą suchą, polegającą na suszeniu ziaren wraz z miąższem na wolnym powietrzu przez około 4 tygodnie. Podczas suszenia takich „kawowych wiśni” ziarna nabierają słodkiego aromatu, przez co profil kawy staje się bardziej delikatny i zrównoważony, a mówiąc językiem fachowców – „okrągły”.
Pochodzenie
Pod nazwą Alta Mogiana kryją się najlepsze ziarna kawy od ograniczonej liczy starannie wybranych plantatorów z regionu Mogiana. Sam region zawdzięcza swoją nazwę kolei Railways Mogiana Company. Linia ta powstała w 1872 roku, a jej głównym celem był transport ogromnych ilości kawy uprawianej na tym obszarze.
Zbiór owoców odbywa się tutaj głównie mechanicznie, z sortowaniem jakościowym po zbiorze i przed suszeniem. Kawa z tego regiony charakteryzuje się bardzo niską kwasowością i łagodnym smakiem, który zyskuje coraz większe uznanie wśród kawoszy na całym świecie.
Ziarna, które trafiły do naszej palarni, to mieszanka trzech odmian botanicznych —Mundo Nuovo, Catuai oraz Catucai.
Kontent graficzny użyty w aukcji stanowi własność Blue Orca Coffee, jest również chroniony prawami autorskimi. Jego kopiowanie bez zgody jest zabronione.