Kawa Rwanda Twongere - 100% robusta 500g
- Data palenia: BRAK (palona dopiero po zamówieniu)
- Gatunek: 100% robusta
- Profil palenia: mocne
- Region: Gakenke, Coko
- Wysokość upraw: 1400 - 1800 m.n.p.m.
- Metoda obróbki: Na mokro (fully washed)
- Termin przydatności: 12 miesięcy od daty palenia
- Masa netto: 500g
- Mielenie: kawa w ziarnach (jeśli mamy ją zmielić, prosimy dopisz to w uwagach dla sprzedającego - dodając, w jakim urządzeniu parzysz kawę / w jakim stopniu mamy ją zmielić)
Kawa wypalana dopiero gdy ją zamówisz, w rzemieślniczej palarni kawy Single Origin w Grodzisku Mazowieckim. Z tego względu czas wysyłki jest o jeden dzień wydłużony (szczegóły poniżej).
Twongere to kawa, która ma potencjał, by stać się ulubionymi ziarnami wielu z Was. Łączy w sobie moc i wyrazistość charakterystyczną dla robusty (ale bez asfaltowej goryczy) ze słodkimi, owocowymi nutami z których słyną rwandyjskie arabiki. Palimy ją domyślnie po wiedeńsku, dzięki czemu jest stworzona do ekspresu, kawiarki i innych metod ciśnieniowych.
Twongere to nazwa stacji przetwórczej i kooperatywy 138 drobnych farmerów (z czego 96 to kobiety!), zlokalizowanych na południe od rzeki Baramba w najwyższej części regionu Gakenke w Rwandzie. Farmy mają łącznie powierzchnię ok. 400ha i położone są na wysokości 1400 – 1800m. n.p.m, dzięki czemu owoce kawowca wolniej dojrzewają i są lepiej wypracowane.
Szefem kooperatywy jest Theresa, dla której priorytetem jest edukacja i profesjonalizacja wszystkich plantatorów – to właśnie sprawia, że ich ziarna z roku na rok zdobywają coraz wyższe oceny w cuppingach i od dawna należą do grona kaw specialty. Cała produkcja Twongere jest certyfikowana zarówno w zakresie Fair Trade, jak również Organic oraz Rain Forest Alliance
Jest to jedna z nielicznych robust, której z powodzeniem można używać samodzielnie, bez mieszanek z arabikami – nie posiada często charakterystycznej dla tego gatunku goryczy, dając w zamian słodkie, owocowe nuty, które nie są okupione kwasowością. Jej profil aromatyczny jest zdecydowanie słodki: orzechy, karmel, wanilia, marcepan, z wyraźnie obecną nutą owoców pestkowych i pełnym, wręcz ciężkim body.
To z pewnością nietuzinkowe ziarna, które wielu z Was zaskoczą i mogą przekonać, że 100% arabika wcale nie musi być dla Was najlepsza. Polecamy tę kawę do wszelkich metod ciśnieniowych, świetnie komponuje się z mlekiem. W metodach przelewowych także wyjdzie bardzo dobrze, jeśli nie lubicie kwasowości w naparze.
Kiedy otrzymasz zamówioną kawę?
- Jeśli zamówienie otrzymamy do godziny 12:00, kawa będzie wypalona tego samego dnia.
- Jeśli zamówisz po godzinie 12:00 - wtedy zamówienie przechodzi na kolejny dzień palenia.
Po wypaleniu ziarna muszą do końca dnia odpoczywać (odgazowywać), dlatego pakujemy je i wysyłamy kolejnego dnia roboczego po wypaleniu.
Kilka przykładów, jak to wygląda w praktyce:
- Jeśli złożysz zamówienie w poniedziałek o 11:00, kawę wypalimy tego samego dnia, a wyślemy we wtorek - czyli otrzymasz ją w środę.
- Jeśli zamówienie złożysz w poniedziałek o 14:00, kawę wypalimy we wtorek, a wyślemy w środę - otrzymasz ją w czwartek.
- Jeśli zamówienie złożysz w czwartek o 19:00, kawę wypalimy w piątek, a wyślemy w poniedziałek - otrzymasz ją we wtorek.
Kupujesz od rzemieślnika
Każdy wypał w Single Origin do dziś nadzoruje osobiście Michał Socha - założyciel naszej palarni, który swoją pierwszą kawę wypalił w 2008 roku i związał z kawą całe swoje zawodowe życie.
I nieprzerwanie robi to do dziś - w 2009 roku powstała rzemieślnicza palarnia kawy Single Origin, gdzie wypalamy dla naszych Klientów ziarna z całego świata - metodą mistrzowską, w tradycyjnych piecach bębnowych zgodnie z duchem slow roast. Do dziś jest to kameralna, rodzinna firma, w której wszyscy kochają kawę i mają o niej bogatą wiedzę.
W naszej palarni o wyjęciu kawy z pieca nie decyduje komputer czy procedura, a mistrzowskie oko i węch. Technologia tylko nas wspomaga, dostarczając parametrów związanych z wilgotnością czy kolorem danych ziaren, ale nigdy nie podejmuje za roastera decyzji.
Michał od kilku lat prowadzi również eksperckiego bloga o kawie pod nazwą Kawowy GURU, na którym dzieli się wiedzą i doświadczeniem, podając je czytelnikom w przystępny sposób. To prawdziwy ocean wiedzy na temat kawy.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej palarni, odwiedź pozostałe oferty - posiadamy w ofercie ponad 20 odmian kaw z całego świata, które wypalamy dopiero gdy otrzymamy od Ciebie zamówienie.