Wychodząc naprzeciw klientom korzystającym z obu naszych kont – ITALIAMO_CAFFE (kawy) oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy) – uprzejmie informujemy, że będziemy je stopniowo łączyć, by docelowo POZOSTAWIĆ niniejsze.
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Niniejsza aukcja dotyczy pakietu 10 szt. hermetycznych kapsułek ROMCAFFE Espresso o wadze 5g każda, z datą ważności do 07.12.2021 roku. Drobno zmielona kawa jest zamknięta w kapsułki nadające się do ekstrakcji w systemie NESPRESSO.
ROMCAFFE Espresso to fachowo zbalansowana (bez zbytniej kwaskowatości i gorzkości) mieszanka arabiki i robusty (z przewagą tej pierwszej: 60/40). Stworzona z myślą o ideale l'espresso italiano, pozwala otrzymać napar przyjemny, ożywczy, o smaku zdecydowanym. Pięknie pachnie. Pianka koloru orzechowego równa i obfita. Znakomicie przebija się przez mleko w postaci caffe latte czy cappuccino.
Elio Romagnoli, którego nazwisko widnieje przy nazwie spółki, otworzył swą palarnię w 1925 roku. Był trochę szaławiłą, lubił przygody, atoli kierując się rozsądkiem uważał, że należałoby we Włoszech, w głównych miastach, powołać miejsca degustacji kawy. Nosił ją w sercu, wierzył, że nie jest to produkt pospolity, zwykł go określać “Zielonym Złotem”. To był impuls, który wyznaczał firmie pozaregionalne horyzonty. Włochy Środkowe (Marche, Umbria, Lazio), tysiące lokali wokół Rzymu mają jego “małą czarną” w podprogowym sentymencie. Inną ważną cechą “Komendanta Palarni” była szczególna staranność przy obróbce produktów – w czasach, gdy wartość rzeczy oceniało się po zaangażowaniu ludzi w ich tworzenie. Autorskie mieszanki Elio do dziś podbijają świat, ponieważ ich zapach pozostaje zapamiętany na długo.
II Wojna Światowa odcięła import surowca, ROMCAFFE wznowiła pracę po jej zakończeniu. Na początku lat 60. rozpoczęto fazę modernizacji i rozwoju przedsiębiorstwa (w l.70. firma rodzinna przekształciła się w spółkę kapitałową), czego punktem kulminacyjnym był 1992 rok – inauguracja pięknej, nowej fabryki w Piediripie pod Maceratą. Z tych więc względów ROMCAFFE jest dziś jedną z młodszych i najdynamiczniejszych firm w swoim sektorze. Korzystając z prawie 90. lat doświadczeń jest więc spółką stale rozwijającą się, zwłaszcza w zakresie udoskonalania procesu produkcji – miejsca, gdzie praży się jej ziarna, należą do najbardziej zaawansowanych technologicznie w Europie.