Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Niniejsza aukcja dotyczy 1 sztuki bezkofeinowej mieszanki kawy mielonej ROMCAFFE DECA ESPRESSO o wadze 250g, z datą ważności 04.2022, hermetycznie zamkniętej.
Uprzejmie informujemy kupujących, na podstawie zastrzeżeń palarni, które ze względu na wymogi paletyzacji prasują kawy mielone w twarde "cegiełki", że trafiające się po trudach transportu opakowania miękkie, gwarantują pierwotną jakość produktu, i jako takie, z pełnowartościową zawartością, nie podlegają reklamacji.
ROMCAFFE DECA ESPRESSO – to specjalna mieszanka odpowiednio wyprażonych i dobranych ziaren głównie arabik, kawowców najlepszych odmian. Zawartość kofeiny wg normy z 20.05.1976 - poniżej 0,1%. Produkt opracowano dla osób, które nie tolerują kofeiny, by mogły bez obaw degustować smak l'Espresso all'Italiana, napój wykwintny, przyjemnie pachnący, godny zapamiętania. Kawę zmielono drobno z myślą o prywatnych ekspresach ciśnieniowych.
Elio Romagnoli, którego nazwisko widnieje przy nazwie spółki, otworzył swą palarnię w 1925 roku. Był trochę szaławiłą, lubił przygody, atoli kierując się rozsądkiem uważał, że należałoby we Włoszech, w głównych miastach, powołać miejsca degustacji kawy. Nosił ją w sercu, wierzył, że nie jest to produkt pospolity, zwykł go określać “Zielonym Złotem”. To był impuls, który wyznaczał firmie pozaregionalne horyzonty. Włochy Środkowe (Marche, Umbria, Lazio), tysiące lokali wokół Rzymu mają jego “małą czarną” w podprogowym sentymencie. Inną ważną cechą “Komendanta Palarni” była szczególna staranność przy obróbce produktów – w czasach, gdy wartość rzeczy oceniało się po zaangażowaniu ludzi w ich tworzenie. Autorskie mieszanki Elio do dziś podbijają świat, ponieważ ich zapach pozostaje zapamiętany na długo.
II Wojna Światowa odcięła import surowca, ROMCAFFE wznowiła pracę po jej zakończeniu. Na początku lat 60. rozpoczęto fazę modernizacji i rozwoju przedsiębiorstwa (w l.70. firma rodzinna przekształciła się w spółkę kapitałową), czego punktem kulminacyjnym był 1992 rok – inauguracja pięknej, nowej fabryki w Piediripie pod Maceratą. Z tych więc względów ROMCAFFE jest dziś jedną z młodszych i najdynamiczniejszych firm w swoim sektorze. Korzystając z prawie 90. lat doświadczeń jest więc spółką stale rozwijającą się, zwłaszcza w zakresie udoskonalania procesu produkcji – miejsca, gdzie praży się jej ziarna, należą do najbardziej zaawansowanych technologicznie w Europie.