Brasile Santos to klasyk wśród kaw. Nazwa kawy pochodzi od nazwy regionu Santos, leżącego w pobliżu Sao Paolo w Brazylii.
Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Kawa brazylijska to około jedna trzecia światowego rynku kawy.
Ziarna Brasile Santos przetwarzane są na sucho, co oznacza, że są one suszone, gdy są jeszcze w owocu na brazylijskim słońcu. Ponieważ kawa jest suszona w kontakcie ze słodkim miąższem profil smakowy kawy jest gęsty, słodki i kompleksowy.
Ziarna w naturalny sposób absorbują esencję z wysychającego miąższu owoców.
Santos to jedna z najlepiej sprzedających się kaw na świecie. Bardzo delikatna, aromatyczna,
o cienkiej i równomiernej piance. Idealna kawa do ekspresów, świetna jako espresso oraz kawy mleczne.
Popularny rodzaj kawy brazylijskiej charakteryzuje się bardzo niską kwasowością.
Średnia intensywność będzie odpowiadała osobom, które pozwalają sobie na kawę kilka razy w ciągu dnia.