KAWA ZIARNISTA QUALIA X BROWAR FOLGA - SMOKED BARREL AGED COFFEE NO. 1 - FILTR - 250 G
Przed Wami nasz kolejny Barrel Aged, czyli kawa, która przed wypaleniem leżakowała w beczce po alkoholu. Ta konkretna kawa powstała we współpracy z rzemieślniczym Browarem Folga. Ziarna najwyższej jakości - specialty z Peru leżakowały w beczce, w której uprzednio znajdowały się takie alkohole jak: czerwone, wytrawne wino Bordeaux, piwo Quadrupel, które zdobyło brązowy medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2022, a także Wee Heavy oraz Piwo Grodziskie.
Do Piwa Grodziskiego (jedyny polski styl piwa) oprócz standardowej wędzonki bukowej, dodano słodu wędzonego torfem oraz sarsaparille (są to korzenie korcorośli, które mają niesamowity aromat, ziół, przypraw, banana, wanilii). To piwo w beczce leżakowało rok i nadało jej wyraźnego charakteru.
Kawa specialty Peru Aprocassi podczas leżakowania, wyciągnęła z dębowej beczki wszystko co najlepsze. A nasz Head Roaster i podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski Roasting podkreślił te nuty doskonałym roastem.
Podczas leżakowania w beczce kawa nabrała alkoholowych nut, ale nie zawiera alkoholu.
PERU APROCASSI - CHARAKTERYSTYKA ZIELONEGO ZIARNA
Kraj: Peru
Region: Cajamarca, San Ignacio, Jaen
Gatunek: Arabica
Obróbka: Honey
Odmiana: Caturra, Pache, Catuai, Catimor, Bourbon
Wysokość upraw: 1200-1900 m.n.p.m.
Punktacja: 86
PERU APROCASSI - ZIARNO SPECIALTY
Kawa Peru Aprocassi to ziarna z segmentu specialty, co oznacza, że zawiera jedynie najwyższej jakości ziarna, które podczas specjalistycznej oceny przez wykwalifikowanych Q-graderów otrzymały ponad 80 punktów w 100-stopniowej skali. Te ziarna otrzymały 86 punktów. Aby ziarna mogły zostać zakwalifikowane do segmentu specialty, muszą być pozbawione defektów. Kawy specialty stanowią jedynie 1% całego rynku kawowego, co jeszcze bardziej podkreśla ich wyjątkowość. Ziarna specialty muszą być jasno lub średnio palona, by naturalny smak nie został zdominowany przez nuty palone. Jakość specialty jest kontrolowana na każdym etapie od sadzonki po filiżankę doskonałej kawy.
PLANTACJA
Ziarno w tej kawie rośnie w trzeciej co do wielkości prowincji Cajamarca Jaén i San Ignacio. To region kawowy w północnym Peru. Region składa się w całości z pasma górskiego Andów. Duża wysokość, bujna roślinność i żyzna gleba tworzą idealne warunki do uprawy kawy. Średnia temperatura wynosi tu 24°C. Te odległe obszary są domem dla wielu rdzennych Inków, których głównym zajęciem jest rolnictwo i produkcja kawy. Podobnie jak w pozostałej części kraju, uprawiają ją tu drobni rolnicy - plantacje o powierzchni około 2-3 hektarów. Aprocassi to spółdzielnia kawowa zrzeszająca 32 producentów z regionu Cajamarca, utworzona w 2000 roku i nastawiona na ciągłe samodoskonalenie. Priorytetem jest równość płci, angażowanie młodszych pokoleń i szkolenie liderów społeczności w zakresie podejmowania lepszych decyzji biznesowych, które wnoszą wkład w rozwój społeczności.
Aprocassi prowadzi również działania łagodzące zmiany klimatyczne, aby zachować lokalne ekosystemy biologiczne. Jedną z takich inicjatyw spółdzielni jest projekt ponownego zalesiania, w ramach którego nowe sadzonki uprawiają partnerzy-producenci w swoich gospodarstwach.
CHARAKTERYSTYKA WYPALONEGO ZIARNA
Head Roaster: Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski Roasting - Paweł
Profil palenia: Jasno - pod przelewowe metody palenia
Profil sensoryczny: Nuty żywiczne / Kwiaty / Wanilina
Zawartość alkoholu: 0%
Data palenia: 17.09.2024
Wypalaniem tej kawy zajmuje się nasz Head Roastera a jednocześnie podwójnie utytułowany Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Wicemistrz Polski Roasting 2022 - Paweł Drzażdżewski. (W roku 2021 nie było Mistrzostw Polski ze względu na pandemię).
REKOMENDOWANE METODY PARZENIA
PRZELEWOWE METODY PARZENIA - FILTR:
AEROPRESS
DRIPPER
CHEMEX
EKSPRES PRZELEWOWY
FRENCH PRESS
ZROBIONE W SZCZECINIE, WYPALONE PRZEZ MISTRZA
Kawy w naszej palarni Qualia Caffe wypalane są rzemieślniczo. Jakość jest dla nas najważniejsza, dlatego do naszych paczek trafia jedynie kawa jakości premium i specialty. Staranną selekcją ziaren, ich wypalaniem oraz testowaniem w procesie cuppingu zajmuje się nasz Head Roaster - Paweł Drzażdżewski. Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski.
Serce naszej firmy, czyli palarnia kawy znajduje się w Szczecinie. Pomimo tego, że nasze kawy cieczą się popularnością w całej Polsce zawsze z dumą myślimy o naszych lokalnych korzeniach, dlatego właśnie powstała nasza autorska linia Szczecińskie Klimaty - nazwami i grafikami nawiązująca do Szczecina. Nasze produky są laureatem nagordy "Zrobione w Szczecinie", przyznawanej produktom i usługom, charakteryzującym się wysokoą jakością, unikalnością i lokalnym charakterem.
SPRÓBUJ DRUGIEGO BARREL AGED!
W tej współpracy z rzemieślniczym browarem Folga powstały aż dwa różne Barrel Aged. To samo ziarno specialty z Peru leżakowało w dwóch różnych beczkach. Pierwszy No. 1 - w beczce z bardziej torfowymi, mniej owocowymi nutami, które pozostawiły po sobie leżakujące w niej alkohole. Drugi No. 2 leżakujący w beczce, która miała więcej owocowych i waniliowych a mniej torfowych nut.
Drugi Barrel dostępny jest w innej aukcji.