Peru Tunki - Single Origin 200g
- Data palenia: BRAK (palona dopiero po zamówieniu)
- Gatunek: 100% arabika
- Profil palenia: mocne
- Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m.
- Metoda obróbki: na mokro (washed)
- Region: Tambopata
- Punktacja SCA / SCAA: 87 pkt.
- Termin przydatności: 12 miesięcy od daty palenia
- Mielenie: kawa w ziarnach (jeśli mamy ją zmielić, prosimy dopisz to w uwagach dla sprzedającego - dodając, w jakim urządzeniu parzysz kawę / w jakim stopniu mamy ją zmielić)
Kawa wypalana dopiero gdy ją zamówisz, w rzemieślniczej palarni kawy Single Origin w Grodzisku Mazowieckim. Z tego względu czas wysyłki jest o jeden dzień wydłużony (szczegóły poniżej).
Peru Tunki to organicznie uprawiana arabika, która 6-krotnie uzyskała tytuł Najlepszej Kawy Peru, zdobywając średnio 87 punktów (na 100) w skali SCAA.
Tunki to nazwa ptaków, zwanych skalnymi kogutami, które żyją w peruwiańskich Andach. Zostały one wybrane na symbol tej znakomitej kawy, która jest uprawiana w miejscach ich występowania: wysoko, z dala od cywilizacji. Arabika ta pochodzi z małych (maksymalnie 2 ha) plantacji, gdzie jest uprawiana w tradycyjny sposób, bez użycia maszyn i pestycydów.
W połączeniu ze znakomitymi warunkami środowiskowymi (odpowiednia wysokość, wilgotny klimat, czysta górska woda) daje to arabikę noszącą tytuł „best of Peru”. Tunki ma kremowo-czekoladowe nuty i orzechowy aromat. Jej kwasowość jest niewielka (delikatnie cytrusowa, ledwie wyczuwalna).
Jak wyglądają ziarna tej kawy?
Kiedy otrzymasz zamówioną kawę?
- Jeśli zamówienie otrzymamy do godziny 12:00, kawa będzie wypalona tego samego dnia.
- Jeśli zamówisz po godzinie 12:00 - wtedy zamówienie przechodzi na kolejny dzień palenia.
Po wypaleniu ziarna muszą do końca dnia odpoczywać (odgazowywać), dlatego pakujemy je i wysyłamy kolejnego dnia roboczego po wypaleniu.
Kilka przykładów, jak to wygląda w praktyce:
- Jeśli złożysz zamówienie w poniedziałek o 11:00, kawę wypalimy tego samego dnia, a wyślemy we wtorek - czyli otrzymasz ją w środę.
- Jeśli zamówienie złożysz w poniedziałek o 14:00, kawę wypalimy we wtorek, a wyślemy w środę - otrzymasz ją w czwartek.
- Jeśli zamówienie złożysz w czwartek o 19:00, kawę wypalimy w piątek, a wyślemy w poniedziałek - otrzymasz ją we wtorek.
Kupujesz od rzemieślnika
Każdy wypał w Single Origin do dziś nadzoruje osobiście Michał Socha - założyciel naszej palarni, który swoją pierwszą kawę wypalił w 2008 roku i związał z kawą całe swoje zawodowe życie.
I nieprzerwanie robi to do dziś - w 2009 roku powstała rzemieślnicza palarnia kawy Single Origin, gdzie wypalamy dla naszych Klientów ziarna z całego świata - metodą mistrzowską, w tradycyjnych piecach bębnowych zgodnie z duchem slow roast. Do dziś jest to kameralna, rodzinna firma, w której wszyscy kochają kawę i mają o niej bogatą wiedzę.
W naszej palarni o wyjęciu kawy z pieca nie decyduje komputer czy procedura, a mistrzowskie oko i węch. Technologia tylko nas wspomaga, dostarczając parametrów związanych z wilgotnością czy kolorem danych ziaren, ale nigdy nie podejmuje za roastera decyzji.
Michał od kilku lat prowadzi również eksperckiego bloga o kawie pod nazwą Kawowy GURU, na którym dzieli się wiedzą i doświadczeniem, podając je czytelnikom w przystępny sposób. To prawdziwy ocean wiedzy na temat kawy.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej palarni, odwiedź pozostałe oferty - posiadamy w ofercie ponad 20 odmian kaw z całego świata, które wypalamy dopiero gdy otrzymamy od Ciebie zamówienie.