Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Sprowadzona z Modeny oryginalna kawa MOLINARI o intensywnym aromacie i niepowtarzalnym smaku!!!
Niniejsza aukcja dotyczy paczki kawy mielonej MOLINARI American Coffe w metalizowanej miękkiej torebce z zaworkiem, o wadze 250g, z datą ważności do 24.01.2025.
Produkt o nazwie American Coffee jest odpowiedzią na zapotrzebowanie „innego sposobu parzenia i picia kawy”. Chodzi głównie o ilość płynu w filiżance, której oczekują turyści innych nacji we Włoszech, zwłaszcza Amerykanie („Ma być obfitość czarnej wody jak w rzece Mississipi” - powiada stare porzekadło). Naparstkowe, mocne espresso, choćby nie wiem jak powiększane poprzez dolewanie gorącej wody, nigdy nie dorówna pojemnością kubkowi kawy pitej za Oceanem. Za tym też stoi odmienny sposób parzenia kawy: nie automatyczny dozownik z Italii, ale ręka degustatora, która sypie zmieloną kawę do filtra wedle własnego upodobania i widzimisię.
MOLINARI American Coffee to mieszanka najwyższej klasy głównie arabik z celnie utrafionym dodatkiem specjalnych robust, stworzona przez specjalistów od barowego espresso, pozwalająca osiągnąć idealną harmonię "cielistości" napoju, przyjemnie kremowego, z bukietem urzekającej woni. By można było - w warunkach biurowych i prywatnych, prosto i sterylnie – otrzymać kawę solidną, z pianką, energetyczną, pachnącą, smaczną, dobrze komponującą się z mlekiem (np. w cappuccino). Polecana do ekspresów przelewowych z filtrem.
Korzenie przedsiębiorczości rodu MOLINARI sięgają początku 19. wieku. W 1804 roku bowiem w mieście Modena na północy Włoch powstała firma handlowa "Giuseppe Molinari", która działała w sektorze żywieniowym. Aktywność rodziny doprowadziła do pierwszych sukcesów, więc zmieniono nazwę (wprowadzając słowa "Firma Braci") na "Ditta Fratelli Molinari", która od 1880 roku dostępuje zaszczytu zaopatrywania książęcego dworu Savoia. (Warto nadmienić, że właśnie od tamtego okresu do dnia dzisiejszego marka "Molinarii" kojarzy się również z oryginalną recepturą na ocet balsamiczny, który robił wówczas światową furorę zdobywając liczne międzynarodowe nagrody).
Ale familia chciała się skupić na lokalnym rynku swojego uroczego miasta na równinie padańskiej. Ponieważ na przełomie wieków modne były lokale, gdzie spotykała się miejscowa śmietanka intelektualno-artystyczna nadająca ton epoce, więc w 1911 roku rodzina stworzyła przy głównym trakcie Via Emilia BAR MOLINARI, eksponując w nazwie słowo "bar", które przyjęło się i niemal skutecznie zastąpiło osiemnastowieczne określenie "kawiarnia".
Zachęta dobrze prosperującego baru skierowała właścicieli do otworzenia własnej prażalni ziaren. Pierwszy jej zalążek powstał z inicjatywy Giuseppe i jego synów, Alberto i Emilio, w 1944 roku, gdy kupili maszyny do produkcji kawy. Wizerunkowa siedziba firmy pozostała w historycznym centrum Modeny. Palarnia bowiem się rozwijała i dziś zakład produkcyjny mieści się w strefie przykolejowej z dala od starówki, gdzie dymy prażalnicze jednak przeszkadzały. Są tam nowoczesne ciągi technologiczne, obszerne magazyny, laboratoria i biura.
Zmieniła się także struktura prawna przedsiębiorstwa – obecnie jest to spółka akcyjna Caffe Molinari S.p.A., która inwestuje w badania innowacyjne dotyczące konfekcjonowania produktów.
Kawy MOLINARI są wytrawnymi mieszankami rzadkich i cenionych arabik i robust, pochodzących z wyselekcjonowanych plantacji południowoamerykańskich, afrykańskich oraz azjatyckich, będącymi produktami na tyle solidnymi, że firma może prowadzić intensywną ekspansję na rynki zagraniczne.