Kiedy kawa dotarła do Papui-Nowej Gwinei, jest dyskusyjna. Wiemy, że komercyjna produkcja kawy jest w 20. Lata 20. Wiek znacznie wzrósł. Przemysł kawowy był w dużej mierze własnością i był prowadzony przez cudzoziemców, głównie australijskich, brytyjskich i niemieckich. Przemysł rozwijał się na równi z rosnącym rynkiem międzynarodowym, lepszą infrastrukturą i budową bardziej wydajnych suchych młynów. Od 80. lata 20 Przez wieki Papua-Nowa Gwinea odnotowała spadek całkowitej produkcji. Jednym z powodów jest fragmentacja ustalonych gospodarstw kawowych, co prowadzi do dużej liczby małych gospodarstw kawowych. Straty rosną z powodu niewystarczających inwestycji w infrastrukturę, spadku wsparcia rządowego.
W ciągu ostatnich kilku lat widać więcej uwagi przy produkcji wysokiej jakości kaw. Wraz z wytrwałością i wiedzą producentów widzimy, że kawy takie jak Ainora AX są dowodem na to, że Papua-Nowa Gwinea potrafi nas zadziwić wspaniałymi kawami degustacyjnymi. Z niecierpliwością czekamy na nadchodzące lata, aby nadal wspierać ten sektor i widzieć jego rozwój.
Nasza kawa Ainora pochodzi z sieci małych gospodarstw z siedzibą w dzielnicy Okapa. Uprawiana na wysokości 1750-2200 m n.p.m.