Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko małe włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Oryginalna kawa z Modeny o niepowtarzalnym smaku! Firma L'ANTICO wie co robi, gdy pilnie strzeże swojego sekretu robienia mieszanek i palenia ziaren!
Niniejsza aukcja dotyczy paczki kawy mielonej L'Antico Gusto Intenso o wadze 250g, z datą ważności do 08.2023 roku, w hermetycznym opakowaniu próżniowym.
L'Antico Gusto Intenso – zmielona mieszanka wyselekcjonowanych arabik i robust dla znawców typowego l'espresso all'italiano. Po ekstrakcji daje napój wyrazisty, mocny, minimalnie kwaskowo-gorzki z nutą kakaową i z ozdobną kremą (mocno utkaną pianką). Pestki upalono powoli (18 min.), na średniociemny brąz, każdy gatunek osobno, żeby zachować ich poszczególne walory organoleptyczne, co sprawia, że ten produkt charakteryzuje wyjątkowa harmonia smaku i aromatu.
Palarnia kaw z Modeny (Emilia-Romagna) o nazwie L'ANTICO by Dante Cagliari szczyci się tradycją sięgającą wczesnego renesansu (1490), choć w najnowszych swoich mieszankach powołuje się na doświadczenie ostatnich czterech generacji (od 1909). Zakład działa nieopodal znanego zabytku w prowincji Modena – zbudowanego w 1490 roku pałacu Montecuccoli, którego rodzina Cagliari jest w posiadaniu (stąd 3 linie kaw z jedną o tej nazwie: L'Antico, Gran Riserva i Montecuccoli właśnie). Stał się on nieodłącznym symbolem oraz niezwykle istotną częścią tożsamości marki L'Antico. Należy ona do najlepszego włoskiego eksperta w branży, często obecnego w południowym programie telewizyjnym RAI 1 „La Vitta in diretta” (Życie na gorąco), Dantego Cagliari, doktora Ekonomii i Handlu (temat dysertacji: kawa), wykładowcy na Uniwersytecie Bolońskim. Właściciel L'Antico jest obecny na rynku włoskim od ponad 40. lat, prażenie ziaren od ponad wieku jest podporą rodziny, która posiada tamże drugą renomowaną markę w Modenie, palarnię właśnie od nazwiska CAGLIARI. Badania naukowe pod kątem fotochromatyczności ziaren prowadzone były przez rok bezpośrednio w Brazylii, gdzie przedstawiciel rodu szkolił się w firmie zajmującej się zbiorami i eksportem surowej kawy. Przyciągające dla konsumentów kawy L'ANTICO jest to, że zakład korzysta z plantacji, które dają kawę o niezwykle silnym nasyceniu trwałymi olejkami aromatycznymi, przyjemnymi, charakterystycznymi, przykuwającymi zmysły.