Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko małe włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Oryginalna kawa z Modeny o niepowtarzalnym smaku! Firma L'ANTICO wie co robi, gdy pilnie strzeże swojego sekretu robienia mieszanek i palenia ziaren!
Niniejsza aukcja dotyczy hermetycznej puszki kawy ziarnistej L'Antico Esotico Espresso bar o wadze 250g, z datą ważności do 31.07.2025 roku.
Ćwierć kilo ziarenek o nazwie L'Antico Esotico Espresso bar – to kolekcjonerski, limitowany produkt palarni z Modeny wprowadzony na rynek w czerwcu 2016 roku (opatrzony napisem 100 lat), z myślą o prezentowaniu osiągnięć firmy podczas rozmaitych targów gastronomicznych na świecie (Japonia, Indie etc). Są cztery rodzaje tych „egzotycznych” srebrnych puszek ozdobionych kolorowymi ptakami z antypodów: forte aroma, puro arabica, decaffeinato oraz espresso bar [w wersji ziarnistej i mielonej (miałko do ekspresów kolbowych)]. Jest to oferta z tzw. górnej półki, głównie do użytku domowego, z uwagi na świeżość i zapach zawartości osiągane dzięki konfekcjonowaniu w arcyhermetycznych metalowych pojemnikach. Zawartość umieszczana w azocie pod ciśnieniem.
Konfekcja Esotico Espresso bar zawiera pestki kawowców palone powoli (ok. 18 min.), niemocno, rozdzielnie wg rodzajów, a utrafione proporcje rozmaitych arabik (80%) z Ameryki Południowej i robust (20%) z Afryki, świetnie zharmonizowanych pod względem gatunku owoców, pozwalają osiągnąć bardzo poszukiwany efekt napoju o smaku pełnym i zrównoważonym „jak w ulubionym profesjonalnym barze”, choć w biurze lub w mieszkaniu: niekwaśnego, z pianką zwartą, trwałą i gładką, bardzo konsystentnego, w dodatku oczarowującego dookolnym bukietem zapachowym. Kawa sprawdzona także w mieleniu średnim przydatnym w kawiarkach na gaz, a nawet bezpośrednio, po naszemu, zalewana wrzątkiem.
Palarnia kaw z Modeny (Emilia-Romagna) o nazwie L'ANTICO by Dante Cagliari szczyci się tradycją sięgającą wczesnego renesansu (1490), choć w najnowszych swoich mieszankach powołuje się na doświadczenie ostatnich czterech generacji (od 1909). Zakład działa nieopodal znanego zabytku w prowincji Modena – zbudowanego w 1490 roku pałacu Montecuccoli, którego rodzina Cagliari jest w posiadaniu (stąd 3 linie kaw z jedną o tej nazwie: L'Antico, Gran Riserva i Montecuccoli właśnie). Stał się on nieodłącznym symbolem oraz niezwykle istotną częścią tożsamości marki L'Antico. Należy ona do najlepszego włoskiego eksperta w branży, często obecnego w południowym programie telewizyjnym RAI 1 „La Vitta in diretta” (Życie na gorąco), Dantego Cagliari, doktora Ekonomii i Handlu (temat dysertacji: kawa), wykładowcy na Uniwersytecie Bolońskim. Właściciel L'Antico jest obecny na rynku włoskim od ponad 40. lat, prażenie ziaren od ponad wieku jest podporą rodziny, która posiada tamże drugą renomowaną markę w Modenie, palarnię właśnie od nazwiska CAGLIARI. Badania naukowe pod kątem fotochromatyczności ziaren prowadzone były przez rok bezpośrednio w Brazylii, gdzie przedstawiciel rodu szkolił się w firmie zajmującej się zbiorami i eksportem surowej kawy. Przyciągające dla konsumentów kawy L'ANTICO jest to, że zakład korzysta z plantacji, które dają kawę o niezwykle silnym nasyceniu trwałymi olejkami aromatycznymi, przyjemnymi, charakterystycznymi, przykuwającymi zmysły.