Kawa fermentowana CO ZA KAWA!, 100G Jedyna chłodna gazowana domowa kawa! Poczuj smak kawowych bąbelków! Oto wyjątkowy napój, który świetnie smakuje i …bąbelkuje. Z pozdrowieniami z miasta Łodzi. Kawa fermentowana - dla prawdziwych koneserów. Oryginalna receptura i wrażenia.
Produkt nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia.
Przepis na domową kawę fermentowaną
Porcja (101 g) do przygotowania 5 litrów orzeźwiającego napoju na bazie kawy fermentowanej.
Składniki:
- kawa palona mielona (w zestawie),
- drożdże do kawy (w zestawie),
- 5 litrów wody,
- 300 g cukru,
Przygotowanie:
1. Zawartość opakowania wsyp do 5 litrów wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
2. Dodaj 300 g cukru i dokładnie wymieszaj.
3. Płyn przefiltruj przez gazę lub płótno.
4. Wystudź do temperatury 25°C.
5. Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży piekarniczych. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.
6. Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręć nakrętkę.
7. Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, a następnie kawę przenieś w chłodniejsze miejsce. W czasie fermentacji obserwuj stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazuj.
8. Gotową kawę możesz przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień.