Certyfikowana kawa ekologiczna
Honduras Kolnáal Café de Mujeres BIO 200g
- Data palenia: BRAK (palona dopiero po zamówieniu)
- Gatunek: 100% arabika
- Odmiana: Bourbon, Caturra, Catuai, Typica
- Profil palenia: alternatywy (drip, chemex, aeropres)
- Wysokość upraw: 1500 - 1800 m n.p.m.
- Metoda obróbki: Na mokro (washed)
- Region: La Paz, Marcala
- Punktacja SCA / SCAA: 85 pkt.
- Termin przydatności: 12 miesięcy od daty palenia
- Mielenie: kawa w ziarnach(jeśli mamy ją zmielić, prosimy dopisz to w uwagach dla sprzedającego - dodając, w jakim urządzeniu parzysz kawę / w jakim stopniu mamy ją zmielić)
Kawa wypalana dopiero gdy ją zamówisz, w rzemieślniczej palarni kawy Single Origin w Grodzisku Mazowieckim. Z tego względu czas wysyłki jest o jeden dzień wydłużony (szczegóły poniżej).
Certyfikowana, ekologiczna arabika z kobiecej kooperatywy Kolnáal Café de Mujeres z Hondurasu.
W Marcalá, w regionie La Paz, na południowym zachodzie Hondurasu, powstała spółdzielnia Kolnáal Café de Mujeres, złożona z kobiet Lenca. Lenca to największa istniejąca grupa ludności rdzennej w Hondurasie. Głównym celem spółdzielni jest stworzenie równych szans na rozwój społeczno-ekonomiczny, środowiskowy i kulturalny kobiet.
Rolnictwo jest jednym z najważniejszych źródeł dochodu w regionie. Niestety, kobiety mają minimalny dostęp do zasobów rolniczych i cierpią z powodu luki płacowej między płciami. Dzięki działalności Kolnáal Café de Mujeres, kobiety mogą aktywnie uczestniczyć w produkcji kawy i uzyskiwać dostęp do międzynarodowego rynku, co pozwala im sprzedawać swoje produkty po uczciwych cenach. Dzięki spółdzielni wiele kobiet, często samotnych matek, może utrzymać swoje rodziny.
Spółdzielnia zrzesza około 500 kobiet, których gospodarstwa zwykle nie przekraczają 0,5 ha. Po zbiorach, które odbywają się od stycznia do marca, owoce kawowca przewożone są do stacji przetwórczej kooperatywy Kolnáal, gdzie są myte, a następnie suszone na słońcu. Po przesortowaniu i kontroli jakości pakowane są w jutowe worki po 60 kg i wyruszają w świat.
Honduras Cafe de Mujeres to arabika o owocowo-kwiatowym aromacie, słodkiej kwasowości i delikatnych nutach czerwonej pomarańczy i mlecznej czekolady. Domyślnie palimy ją w stopniu średnim, który świetnie sprawdzi się w metodach alternatywnych i przelewowych.
Kawa BIO od Single Origin - naprawdę ekologiczna
Kupując tę kawę masz pewność, że jej uprawa przebiega wyłącznie naturalnymi metodami bez używania pestycydów, herbicydów i innych oprysków i substancji syntetycznych, zabronionych w rolnictwie ekologicznym.
A od samej plantacji aż po naszą palarnię zajmowały się nią wyłącznie certyfikowane ręce - nasza palarnia jako producent podlega nadzorowi jednostki certyfikującej Agro Bio Test (PL-EKO-07), a nasz pełny numer certyfikatu to PL-EKO-07-22920 (22).
Kiedy otrzymasz zamówioną kawę?
- Jeśli zamówienie otrzymamy do godziny 12:00, kawa będzie wypalona tego samego dnia.
- Jeśli zamówisz po godzinie 12:00 - wtedy zamówienie przechodzi na kolejny dzień palenia.
Po wypaleniu ziarna muszą do końca dnia odpoczywać (odgazowywać), dlatego pakujemy je i wysyłamy kolejnego dnia roboczego po wypaleniu.
Kilka przykładów, jak to wygląda w praktyce:
- Jeśli złożysz zamówienie w poniedziałek o 11:00, kawę wypalimy tego samego dnia, a wyślemy we wtorek - czyli otrzymasz ją w środę.
- Jeśli zamówienie złożysz w poniedziałek o 14:00, kawę wypalimy we wtorek, a wyślemy w środę - otrzymasz ją w czwartek.
- Jeśli zamówienie złożysz w czwartek o 19:00, kawę wypalimy w piątek, a wyślemy w poniedziałek - otrzymasz ją we wtorek.
Kupujesz od rzemieślnika
Każdy wypał w Single Origin do dziś nadzoruje osobiście Michał Socha - założyciel naszej palarni, który swoją pierwszą kawę wypalił w 2008 roku i związał z kawą całe swoje zawodowe życie.
I nieprzerwanie robi to do dziś - w 2009 roku powstała rzemieślnicza palarnia kawy Single Origin, gdzie wypalamy dla naszych Klientów ziarna z całego świata - metodą mistrzowską, w tradycyjnych piecach bębnowych zgodnie z duchem slow roast. Do dziś jest to kameralna, rodzinna firma, w której wszyscy kochają kawę i mają o niej bogatą wiedzę.
W naszej palarni o wyjęciu kawy z pieca nie decyduje komputer czy procedura, a mistrzowskie oko i węch. Technologia tylko nas wspomaga, dostarczając parametrów związanych z wilgotnością czy kolorem danych ziaren, ale nigdy nie podejmuje za roastera decyzji.
Michał od kilku lat prowadzi również eksperckiego bloga o kawie pod nazwą Kawowy GURU, na którym dzieli się wiedzą i doświadczeniem, podając je czytelnikom w przystępny sposób. To prawdziwy ocean wiedzy na temat kawy.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej palarni, odwiedź pozostałe oferty - posiadamy w ofercie ponad 20 odmian kaw z całego świata, które wypalamy dopiero gdy otrzymamy od Ciebie zamówienie.