Kawa daktylowa 200g Natura Wita
Kawa mielona z ziaren daktylowca właściwego jest wytwarzana przez mycie, suszenie i gotowanie przez 30 minut w temperaturze 125*C, następnie prażenie i mielenie ziaren. Około 11-18% wagi owocu daktylowego to ziarno, które składa się z węglowodanów, błonnika pokarmowego, tłuszczu i białka.
- Kawa daktylowa jest napojem prozdrowotnym.
- Nie zawiera kofeiny.
- 100% naturalny produkt.
- Nie zawiera glutenu.
- Jako naturalnie bezkofeinowa, stanowi zdrowy zamiennik tradycyjnej czarnej kawy.
- Zawartość potasu na poziomie 3213 mg (w 100 g produktu) stanowi 161 % Referencyjnej Wartości Spożycia.
Właściwości kawy daktylowej:
- wspiera regulacje poziom cukru we krwi w całkowicie naturalny sposób, przez co polecana jest diabetykom,
- pomaga w przebiegu infekcji nerek i pęcherza oraz wspomaga oczyszczanie krwi,
- ze względu na ciepły charakter surowca, polecana jest w reumatyzmie i może zapobiegać stanom zapalnym wywołanym reumatyzmem,
- wzmacnia kości i zmniejsza bóle stawów,
- wspomaga prostatę,
- polecana jest do picia jako napój ogólnie wzmacniający i energetyzujący,
- nasiona daktylowca są bogate w potas, a potas jest czynnikiem wzmacniającym układ nerwowy,
- ze względu na obecność błonnika wspomaga odchudzanie i utratę wagi,
- pomocna również w łagodzeniu bólu zęba (nakładając jej trochę na ząb, uśmierza się ból),
- jądra daktylowe mają również właściwości przeciwutleniające, a także pomagają wzmocnić układ odpornościowy, szczególnie mogą zapobiegać uszkodzeniom struktury DNA organizmu.
Składniki: pestki daktyla mielone prażone.
Sposób użycia: 1 czubatą łyżkę kawy zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzać 10-15 minut. Nadaje się do parzenia w ekspresie.
Producent: Natura Wita sp. z o.o. Kopernia 9 28-400 Pińczów