Zakupy z naszych kont: ITALIAMO_CAFFE (kawy) oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy) wysyłamy w jednej paczce.
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko małe włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Oryginalna wenezuelska mieszanka arabik z innymi dobrymi robustami palarni CORSINI z Biadia al Pino o niepowtarzalnym smaku!
Niniejsza aukcja dotyczy 1 paczki kawy mielonej CORSINI CARACAS Espresso Bar w hermetycznym opakowaniu, o wadze 250 gram.
Najlepiej spożyć przed: 01.07.2021 r.
Mielenie miałkie do ekspresów kolbowych.
Uprzejmie informujemy kupujących, na podstawie zastrzeżeń palarni, które ze względu na wymogi paletyzacji prasują kawy mielone w twarde "cegiełki", że trafiające się niekiedy po trudach transportu opakowania miękkie gwarantują pierwotną jakość produktu, i jako takie, z pełnowartościową zawartością, nie podlegają reklamacji.
CORSINI CARACAS Espresso Bar jest kawą wyrazistą, podbitą kofeinowym ożywieniem (40% robusty), pozwalającą zaparzyć intensywne w smaku l'espresso italiano w stylu barowym, nawiązującym do kawiarnianej tradycji. Wywar pachnący z ładną pianką. Napój doskonale komponuje się w zestawach z mlekiem.
Produkt popularny, przeznaczony do sklepów wielkopowierzchniowych, o nazwie „Caracas”, nawiązuje do czasów, gdy Wenezuela przeżywała apogeum na rynku kawy, plasując się na trzecim miejscu w światowej produkcji. Obecnie jednak jej udział nie przekracza jednego procenta. Pomimo gwałtownego spadku nakładów na rozwój plantacji, kawa pochodząca z Wenezueli charakteryzuje się specyficznym, lekko owocowym aromatem. Najlepsza kawa pochodzi z regionów Marakaibo, gdzie produkuje się takie rodzaje jak Merrida i Trujillo.
Corsino Corsini był prawdziwym pasjonatem kawy, gdy zakładał swą palarnię przed ponad półwiekiem. Wkrótce stała się ważnym składnikiem rynku włoskiego – praca i zaangażowanie dały znakomite efekty, firma słynie z tego, że obrabia i konfekcjonuje najlepsze ziarna świata.
Obecnie zakładem kieruje Silvano Corsini, syn założyciela, który przejął rodzinną pasję nieustającego podnoszenia jakości wytwarzanych produktów. W 1994 roku Silvano został wybrany przez branżowe czasopismo „Tea and Coffee” z Nowego Jorku Człowiekiem Roku w dziedzinie kawy.
Podążając za konsumencką modą, będącą wynikiem globalizacji, w odkrywaniu wysublimowanych smaków, niekiedy z antypodów, palarnia Corsini stworzyła linię handlową pod nazwą Compagnia dell'Arabica, której zadaniem jest wyszukiwanie, opracowywanie i konfekcjonowanie tzw. jednogatunkowych arabik należących do rynkowej, niszowej grupy cymeliów. Są to wytypowane najlepsze plantacje z Brazylii (Santos), Kolumbii (Medellin), afrykańskich z Etiopii, Kenii i in., pakowane odmiennie - zmielone i sprasowane, hermetyczne ćwierćkilówki, wkładane są luźno w sztywne eleganckie torebki papierowe, opatrzone hasłowymi banderolkami charakteryzującymi zawartość, takimi jak.”aksamitna”, „delikatna”, „intensywna”, „klasyczna” (w sensie źródłowa) etc.