Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Sprowadzona z południa Włoch oryginalna kawa CAMARDO o NIEZWYKLE INTENSYWNYM AROMACIE I NIEPOWTARZALNYM SMAKU!!!
Rodzinna firma CAMARDO pilnie strzeże swojego sekretu palenia ziaren!
Niniejsza aukcja dotyczy paczki czystej kawy mielonej CAFFE CAMARDO ESPRESSO ORO (moka), o wadze 250g, z datą ważności do 10.05.2023 roku, w hermetycznym opakowaniu.
Mielenie grubsze pod kafetierki podgrzewane od spodu (tzw. moki) do ekstrakcji poprzez parę i jej skraplanie.
Uprzejmie informujemy kupujących, na podstawie zastrzeżeń palarni, które ze względu na wymogi paletyzacji prasują kawy mielone w twarde "cegiełki", że trafiające się niekiedy po trudach transportu opakowania miękkie gwarantują pierwotną jakość produktu, i jako takie, z pełnowartościową zawartością, nie podlegają reklamacji.
Flagowa mielonka palarni CAMARDO Espresso Oro powstała w 1948 roku (w warunkach domowych, jeszcze przed założeniem firmy) i jest pierwszą historyczną mieszanką palarni, pozwalającą od razu przeżyć wszystkie emocje związane z degustacją typowo włoskiej kawy głęboko zakorzenionej w śródziemnomorskiej kulturze. Kompozycja z przewagą arabiki, uzupełniona klasowymi robustami, dobra na każdą chwilę dnia, pozwala zaparzyć wywar konsystentny, ładnie pachnący, wyróżnia się elegancką słodyczą, w której kwiatowe nutki mieszają się ze smakiem karmelu i czekolady.
Znana włoska firma CAMARDO (rok zał. 1951) z południowego regionu Molise (Campobasso/Ripalimosani) od ponad półwiecza skutecznie konkuruje z innymi sławnymi markami na terenie całej Italii i większości państw Europy, Argentyny, USA i Azji (Korea Płd., Chiny); w 2017 roku rząd włoski wytypował nawet markę i jej napój jako towarzyszące oficjalnej wizycie w Pekinie.
Senior rodu CAMARDO – Bartolomeo – pod koniec lat 40. ub. w., podczas swej podróży po Ameryce Południowej (1948), postanowił nauczyć się u tamtejszych fachowców sposobu mieszania i palenia ziaren kawy; po powrocie do kraju początkowo ręcznie prażył surowe zielone pestki na patelni do swej kawiarni w Molise. Odniósł sukces – potem alchemicznych sekretów ojca, którego imieniem i nazwiskiem nazwano ulicę, przy której jest palarnia, pilnie strzegli synowie – Giuseppe i Felice. Obecnie areał zakładu zajmuje powierzchnię 15 tys. m. kw., z czego 10 tys. pod przykryciem. Fabryka dysponuje 8. liniami produkcyjnymi w oparciu o technologię 4. generacji. Praży 2 tys. ton kawy surowej rocznie, z czego 70% sprzedaje w ziarnach a 30% w postaci zmielonej, rozmaicie konfekcjonowanej próżniowo (ćwierćkilówki, puszki, saszetki, etc). Firma zatrudnia 40. pracowników i wystawia faktury opiewające na kwoty sięgające blisko 10 milionów euro rocznie.