Brazil Santos z Guaxupe SS FC scr 17/18 100% Arabica z ekologicznych upraw Ameryki Południowej
Kawa SPECIALTY w klasyfikacji SCA 81 punktów
Kawą specialty (speciality) nazywamy ziarna, które zostały ocenione na minimum 80 punktów w skali SCA (Specialty Coffee Association) przez tzw. Q-graderów
Rośnie na niewielkich wysokościach. Charakteryzuje się dużymi ziarnami, łagodnym, pozbawionym goryczki i kwasowości smakiem. Umiarkowanie wypalona oddaje najbogatszy aromat parzona metodą przelewową. Nadaje się także do kawiarki i metod ciśnieniowych.
Brasil Santos to kawa Arabica najlepszej jakości. Jej ziarna pochodzą z upraw ekologicznych, zbierane są ręcznie z wielką starannością, a następnie poddawane obróbce na sucho. Ziarno jest suszone na na wolnym powietrzu, gdy jest jeszcze w otoczce owocu. Ponieważ kawa jest suszona w kontakcie ze słodkim miąższem , profil smakowy kawy jest wyjątkowo pełny, słodki, gładki i złożony.
Brasil Santos w każdej postaci smakuje wyśmienicie, parzona w ekspresie, kawiarce, zalana w filiżance. Przyrządzona jak crema oraz bez dodawania mleka.
Nie jest uprawiana na dużych wysokościach co decyduje o tym, że cechuje się niższą niż inne kawy kwasowością.
Zaskoczy Was miodową delikatnością.
Kawa wypalana indywidualnie przed wysyłką zamówienia w profesjonalnym piecu do palenia kawy.
Data palenia na opakowaniu.
Najpełniejszy bukiet aromatyczny uwalnia po 8 dniu od wypalenia.
SS (miękki w pełni dojrzały owoc); W pełni dojrzałe owoce uzyskuje się dzięki uprawie na stosunkowo niewielkich wysokościach (poniżej 1200 metrów). Owoce krzewów uprawianych na niższych wysokościach szybko dojrzewają i wydają lżejsze, mniej zwięzłe ziarna. Termin ten oznacza również, że ziarna są wolne od obić i uszkodzeń .
FC (Fine Cup oznacza, że jest to kawa o specjalnej jakości i nie jest to zwykły standard kawy stosowany do kaw Santos)
17/18 odnosi się do rozmiaru ziarna. Większy rozmiar ziarna jest związany z wyższą jakością. Ziarna selekcjonowane do rozmiaru 17/18 to dojrzałość owocu i pestki.
SPECYFIKACJA
Moc palenia kawy: średnie
Rodzaj: mielona
Gatunek: 100% Arabica
Body: pełne
Kwasowatość: niska
Aromat: miodowy
Smak: delikatny, słodkawy, czekoladowo - orzechowy
Wysokość upraw 800-1350 m.n.p.m
Kraj pochodzenia: Brazylia
Dla uzyskania najlepszych walorów produkt przechowywać szczelnie zamknięty w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku kawy ziarnistej zmielić kawę tuż przed jej zaparzeniem.
Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy od daty wypalenia.
Przepis na tradycyjną brazylijską Cafezinho:
Dodaj 3 czubate łyżki świeżo mielonej kawy Brazylii Santos do 250ml wody, dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia (!) na średnim ogniu, następnie przelej przez sitko. Wlej do filiżanki, dodaj cukier:)
Polecamy zastąpić cukier naturalnym syropem Mount Caramel dostępnym w naszym sklepie w wielu smakach
Gratis do zakupów powyżej 500zł