Brazylia Pedro Bras - Single Origin 1kg
- Data palenia: BRAK (palona dopiero po zamówieniu)
- Gatunek: 100% arabika
- Profil palenia: średnie
- Wysokość upraw: 1285m n.p.m.
- Metoda obróbki: Kontrolowana fermentacja (więcej poniżej)
- Region: Canastra
- Termin przydatności: 12 miesięcy od daty palenia
- Masa netto: 1kg
- Mielenie: kawa w ziarnach (jeśli mamy ją zmielić, dopisz to w uwagach dla sprzedającego - dodając, jak parzysz kawę / do jakiego urządzenia)
Kawa wypalana dopiero gdy ją zamówisz, w rzemieślniczej palarni kawy Single Origin w Grodzisku Mazowieckim. Z tego względu czas wysyłki jest o jeden dzień wydłużony (szczegóły poniżej).
Kontrolowana fermentacja = "dziko" owocowe nuty
Kontrolowana fermentacja to spektakularna innowacja ostatnich lat w dziedzinie obróbki kawy, a większość kawowych autorytetów jest zgodna, że może to być przyszłość kaw wysokojakościowych.
Mimo, że wciąż trwają eksperymenty na plantacjach (choćby ta kawa jest takim eksperymentem) i nie ma żadnych norm, standardów ani sprawdzonych przepisów na sukces, to już wiadomo, że ta metoda obróbki daje przede wszystkim wyjątkowo mocno wyeksponowane nuty owocowe. Niektórzy mówią wręcz nie o nutach, ale już o owocowych smakach. Dodajmy – bez używania jakichkolwiek aromatów czy chemii.
Kawowa inżynieria w wydaniu Pedro Bras'a
Cały projekt kontrolowanej fermentacji kawy jest prowadzony we współpracy Pedro z uniwersytetem w Lavras. Każda partia poddawana fermentacji jest drobiazgowo opisywana, zarówno w sensie samych ziaren i efektów fermentacji, jak też całego procesu – temperatur, woni, barw, intensywności fermentacji.
W ten sposób, metodą ciągłych testów i sprawdzania różnych dróg (użytych drożdzy, temperatury, długości fermentacji, etc.) powstają obszerne, techniczne raporty z działań Pedro, stanowiące podstawę do uzyskania ziaren doskonałych w kolejnych partiach. A owoce (dosłownie) tej współpracy otrzymały bardzo wysoką notę 87 punktów w skali SCAA, co oznacza, iż jest to kawa “excellent”, czyli wyśmienita.
Plantacja Pedro Brasa stosuje tylko naturalne metody uprawy kawowca. Nie stosuje nawozów sztucznych, bada jakość wody używanej do nawadniania swojej plantacji, owoce zbierane są ręcznie, a następnie również ręcznie sortowane – te, które nie spełniają wysokich norm jakości są usuwane, a pozostawiane są tylko najlepsze owoce kawowca.
Po zbiorach owoce są częściowo pozbawiane skórki i miąższu, zaś pestki (czyli ziarna kawy), wraz z resztkami miąższu, są fermentowane w ilości 60 kg w beczkach – co ważne – przy użyciu specjalnego rodzaju drożdży, którego celem jest ubogacenie ziaren “dzikimi” owocowymi nutami. Proces kontrolowanej fermentacji przy użyciu drożdży to zupełna nowość, która od około 3 lat jest poddawana wspomnianym uniwersyteckim badaniom.
Region idealny do upraw kawowca
Plantacja Sitio Armadillo, należąca do Pedro, jest położona w regionie Canastra we wschodniej części Brazylii.
Ma zaledwie 4,5ha i znajduje się na wysokości 1285m n.p.m.
Równikowy klimat, bliskość Atlantyku, doskonałe gleby i regularne opady składają się na perfekcyjne warunki do upraw kawowca.
A to w połączeniu ojcowską wręcz troską Pedro o każde drzewko daje perfekcyjne ziarna, które tak polubiliście, a Q-Graderzy oceniają je jako “excellent”.
Kiedy otrzymasz zamówioną kawę?
- Jeśli zamówienie otrzymamy do godziny 12:00, kawa będzie wypalona tego samego dnia.
- Jeśli zamówisz po godzinie 12:00 - wtedy zamówienie przechodzi na kolejny dzień palenia.
Po wypaleniu ziarna muszą do końca dnia odpoczywać (odgazowywać), dlatego pakujemy je i wysyłamy kolejnego dnia roboczego po wypaleniu.
Kilka przykładów, jak to wygląda w praktyce:
- Jeśli złożysz zamówienie w poniedziałek o 11:00, kawę wypalimy tego samego dnia, a wyślemy we wtorek - czyli otrzymasz ją w środę.
- Jeśli zamówienie złożysz w poniedziałek o 14:00, kawę wypalimy we wtorek, a wyślemy w środę - otrzymasz ją w czwartek.
- Jeśli zamówienie złożysz w czwartek o 19:00, kawę wypalimy w piątek, a wyślemy w poniedziałek - otrzymasz ją we wtorek.
Kupujesz od rzemieślnika
Każdy wypał w Single Origin do dziś nadzoruje osobiście Michał Socha - założyciel naszej palarni, który swoją pierwszą kawę wypalił w 2008 roku i związał z kawą całe swoje zawodowe życie.
I nieprzerwanie robi to do dziś - w 2009 roku powstała rzemieślnicza palarnia kawy Single Origin, gdzie wypalamy dla naszych Klientów ziarna z całego świata - metodą mistrzowską, w tradycyjnych piecach bębnowych zgodnie z duchem slow roast. Do dziś jest to kameralna, rodzinna firma, w której wszyscy kochają kawę i mają o niej bogatą wiedzę.
W naszej palarni o wyjęciu kawy z pieca nie decyduje komputer czy procedura, a mistrzowskie oko i węch. Technologia tylko nas wspomaga, dostarczając parametrów związanych z wilgotnością czy kolorem danych ziaren, ale nigdy nie podejmuje za roastera decyzji.
Michał od kilku lat prowadzi również eksperckiego bloga o kawie pod adresem kawowy.guru, na którym dzieli się wiedzą i doświadczeniem, podając je czytelnikom w przystępny sposób. To prawdziwy ocean wiedzy na temat kawy.
Zapraszamy do innych ofert - posiadamy w ofercie ponad 20 odmian kaw z całego świata, które wypalamy dopiero gdy otrzymamy od Ciebie zamówienie.