Świeżo palona ziarnista kawa Brazil Yellow Bourbon Arabica 100%
Bourbon - rodzaj arabiki, który został przywieziony na początku XVIII wieku z Republiki Jemeńskiej do francuskiej wyspy Bourbon (obecnie Reunion), a stamtąd do Brazylii. Żółty Bourbon rośnie tylko w górzystym regionie Sul de Minas. Istnieją dwie teorie jego pojawienia się: z powodu naturalnej mutacji czerwonego bourbona i poprzez krzyżowanie z typicą. Słodki i łagodny Żółty Bourbon ma wiele do zaoferowania. Pomimo tego, że ziarna Yellow Bourbon nie są duże, odmiana ta należy do segmentu PREMIUM, w oparciu o jej wyjątkowe właściwości smakowe.
Opis kawy / charakterystyka kawy
- Arabica 100%
- Profil smakowy: śliwka, orzech i ciemna czekolada
- Pochodzenie: Brazylia
- Stopień palenia: 4/6
- Kwasowość: 1/6
- Wysokość upraw: 1100-1800 m n.p.m
- Intensywność smaku: 5/6
- Proces obróbki: pulped natural
- Stopni w skali SCA: 83 (SPECIALITY)
- Data palenia: NIE STARSZA NIŻ 72 godziny od zamówienia
Profil smakowy to termin używany do opisania unikalnych cech smakowych kawy, które wynikają z jej pochodzenia, procesu obróbki oraz metody palenia. Każda kawa posiada własny zestaw smaków i aromatów, które można odkryć podczas degustacji. Profil smakowy może obejmować takie nuty jak owocowe, kwiatowe, czekoladowe, orzechowe, przyprawowe i wiele innych.
Warto zaznaczyć, że profil smakowy kawy to naturalne cechy, które wynikają z jej składu chemicznego i warunków uprawy. To nie jest kawa smakowa ani aromatyzowana, co oznacza, że do kawy nie są dodawane żadne sztuczne aromaty ani smaki. Wszystkie opisywane nuty smakowe są efektem naturalnych procesów i dbałości o jakość ziarna na każdym etapie jego produkcji.
Kiedy mówimy o profilu smakowym, mamy na myśli wyjątkowe właściwości, które czynią każdą kawę niepowtarzalną. To prawdziwe doświadczenie smakowe, które pozwala odkrywać różnorodność świata kawy.
"Dlaczego Yellow Bourbon ma bardziej żółty kolor?"- często pytają nas Klienci.
Jagody drzew kawowych tej odmiany nie są czerwone jak zwykle, a mianowicie słonecznie żółte. Ta cecha tłumaczy się składem gleby i cienką skórką owoców, przez którą wyraźnie widoczny jest jasny miąższ. Ciękość skórki sprawia również, że miąższ jest bardzo słodki (promieniom słonecznym łatwiej do niego dotrzeć) i ta słodycz, wraz z owocowymi smakami, przenosi się na ziarna po wysuszeniu w sposób naturalny na "afrykańskich łóżkach". Dlatego Arabica Brazil Yellow Bourbon jest niezwykła i bardzo cenna.
Zamknięte opakowanie kawy
Nasze opakowanie jest całkowicie szczelne. Specjalna struna zapobiega przedostawaniu się powietrza do opakowania. Dzięki czemu świeżo palona kawa w zamkniętym opakowaniu zachowuje przyjemny, bogaty smak i aromat. Nasze szczelne opakowanie spełnia wszystkie normy i wymagania dotyczące przechowywania kawy i pozwala zachować pełny smak napoju.
Palenie kawy
Palenie kawy - to umiejętność, dzięki której uzyskujemy idealne połączenie właściwości smakowych i zapachowych ziaren kawy. Po wypaleniu zmienia się struktura ziarna, a na powierzchnię wychodzą olejki eteryczne. Wyróżnia się głównie trzy rodzaje palenia:
- Jasne
- Średnie
- Ciemne
Kawa Brazil Yellow Bourbon z Radomskiej Kraftowej Kawy jest średnio palona. Ziarna mają brązowy kolor i suchą powierzchnię. Bogaty smak i słodkie nuty.