Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Sprowadzona z Serravalle Scrivia (prowincja Alessandria) oryginalna kawa Boasi/TAG o intensywnym aromacie i niepowtarzalnym smaku!!!
Niniejsza aukcja dotyczy 18 szt kawy mielonej w saszetkach BOASI SUPER CREMA w firmowym opakowaniu, z datą ważności do 11.08.22.
Kawę zmielono miałko, sprasowano w bibułkowe krążki o wadze 7g i średnicy ok.42 mm, a następnie zamknięto próżniowo w szczelnych torebeczkach. Produkt dostosowany do ekstrakcji w urządzeniach systemu E.S.E. (Easy Serving Espresso).
Boasi/TAG Miscela Super Crema – to efekt harmonijnego połączenia dalekowschodnich robust z Azji i afrykańskich. Mieszanka-wigor, z której da się zaparzyć filiżankę kawy o zdecydowanym smaku i trwałym posmaku z aromatycznymi, kolonialnymi nutami. Bardzo kremowa, z dużym i mocnym spienieniem. Ocena intensywności wywaru: 5/5. 100% robusty daje kofeinowy efekt pobudzenia nasuwający skojarzenia z dopalaczem.
Port w Genui był od zawsze ważną sortownią najlepszych kaw z całego świata, dlatego właśnie to miasto obfituje w specjalistów w prażeniu zielonych pestek tego poszukiwanego owocu. W związku z powyższym na początku l. 50. ub. w. zrodziła się potrzeba, by w tym właśnie miejscu kupować, mieszać i prażyć surową kawę – co w 1959 roku przekształciło się w formalny związek – spółkę producencko-handlową TAG (Torrefattori Associati Genova / Zjednoczeni Prażalnicy z Genui). Istotnym składnikiem tej kooperatywy była rodzina Boasi, której palarnia istniała tam już od 1930 roku.
W 2004 roku produkcja Boasi/TAG przenosi się z Via Spalato w Genui do nowej prażalni w Serravalle Scrivia (prowincja Alessandria): 11 000 m2 nowoczesnych maszyn produkcyjnych, z mocą przerobową 200-250 kwintali kawy dziennie.
W 2007 roku spółka TAG otrzymała dwa ważne certyfikaty jakości: ISO 9001 oraz IFS International Food Standard, gwarantujące przykładanie dużej wagi do jakości produktu oraz usług świadczonych odbiorcom.
„Od trzech pokoleń pielęgnujemy nasze zamiłowanie do kawy z tą rzemieślniczą starannością, która wciąż pozostaje żywa pomimo automatyzacji produkcji. Inwestycje w urządzenia, proces kontroli jakości oraz obsługi klienta to dla nas po prostu filozofia życia” – mówi Marco Boasi – prezes.
Palarnia, będąca jedną z najważniejszych na włoskim rynku w sektorze gastronomii barowej, rozszerza sieć dystrybucji międzynarodowej i staje się prawdziwym wzorcem, jeśli chodzi o jakość i obsługę klienta.
W 2016 roku doświadczeni udziałowcy tworzą kapitałowy akcjonariat jako TORREFATTORI ASSOCIATI S.p.A. – powstaje więc formalnie nowa jakość, konsorcjum, które zostaje właścicielem marek takich jak Pera, Caffè Boasi i Rostkafè.