Certyfikowana kawa ekologiczna
Peru Cajamarca BIO 200g
- Data palenia: BRAK (palona dopiero po zamówieniu)
- Gatunek: 100% arabika
- Odmiana: Catimor, Caturra, Pache, Typica
- Profil palenia: amerykański (metody alternatywne, przelewy, itp.)
- Wysokość upraw: 1200 - 1800 m.n.p.m.
- Metoda obróbki: Na mokro (washed)
- Region: Jaén, Cajamarca
- Punktacja SCA / SCAA: 83 pkt.
- Termin przydatności: 12 miesięcy od daty palenia
- Mielenie: kawa w ziarnach (jeśli mamy ją zmielić, prosimy dopisz to w uwagach dla sprzedającego - dodając, w jakim urządzeniu parzysz kawę / w jakim stopniu mamy ją zmielić)
Kawa wypalana dopiero gdy ją zamówisz, w rzemieślniczej palarni kawy Single Origin w Grodzisku Mazowieckim. Z tego względu czas wysyłki jest o jeden dzień wydłużony (szczegóły poniżej).
Peruwiańska arabika z uznanej kooperatywy Sol y Café, położonej w górskim regionie Cajamarca.
Peru znane jest m.in. z wspaniałych widoków na Machu Pichu, czy jednej z najwyżej położonych linii kolejowych na świecie – Centralnej Kolei Transandyjskiej, wybudowanej przez polskiego inżyniera Ernesta Malinowskiego. Kraj jest także jednym z największych producentów kawy na świecie i jednocześnie największym producentem kawy organicznej. Wynika to w dużej mierze z uwarunkowań geograficznych – Peru jest krajem górskim, farmy położone są na zboczach i są raczej niewielkie. Nie ma tu miejsca na duże, przemysłowe plantacje, a to powoduje, że rolnicy muszą iść w jakość, a nie ilość. Jeżeli doda się do tego ciepły i deszczowy klimat oraz żyzne gleby, to otrzymuje się świetny terroir do uprawy kawowca.
Oferowana przez nas kawa pochodzi z powstałej w 2008 roku kooperatywy Sol y Café, zlokalizowanej w mieście Jaén w górzystym regionie Cajamarca. Charakteryzuje się on ciepłymi dniami i chłodnymi, bezchmurnymi nocami. Takie wahania temperatur powodują wolniejszy wzrost kawowca, co jest jak najbardziej pożądane, ponieważ dzięki temu ziarna są bardziej wypracowane i aromatyczne. Sol y Café składa się z 59 lokalnych organizacji zrzeszających łącznie około 1000 rolników, z czego 10% to kobiety. Członkowie kooperatywy wspólnie formułują wiele decyzji agronomicznych i ekonomicznych, objęci się programem szkoleń, a także mają ubezpieczenia zdrowotne. Kooperatywa Sol y Café posiada certyfikaty Rainforest Alliance, Fairtrade i Organic.
Peru Cajamarca to arabika o owocowo-kwiatowym aromacie, słodkiej kwasowości i delikatnych nutach orzecha laskowego i mlecznej czekolady. Domyślnie palimy ją w stopniu średnim, który świetnie sprawdzi się w metodach alternatywnych i przelewowych.
Kawa BIO od Single Origin - naprawdę ekologiczna
Kupując tę kawę masz pewność, że jej uprawa przebiega wyłącznie naturalnymi metodami bez używania pestycydów, herbicydów i innych oprysków i substancji syntetycznych, zabronionych w rolnictwie ekologicznym.
A od samej plantacji aż po naszą palarnię zajmowały się nią wyłącznie certyfikowane ręce - nasza palarnia jako producent podlega nadzorowi jednostki certyfikującej Agro Bio Test (PL-EKO-07), a nasz pełny numer certyfikatu to PL-EKO-07-22920 (22).
Jak wyglądają ziarna tej kawy?
Poniższe zdjęcia prezentują kawę Peru Cajamarca zarówno przed wypaleniem (surowe, zielone ziarna), jak również po procesie prażenia - w domyślnym dla tych ziaren poziomie palenia (tę kawę wypalamy domyślnie na średnio - do przelewów i innych metod alternatywnych).
Są to autentyczne zdjęcia, wykonane przez nas w naszej palarni.
Kiedy otrzymasz zamówioną kawę?
- Jeśli zamówienie otrzymamy do godziny 12:00, kawa będzie wypalona tego samego dnia.
- Jeśli zamówisz po godzinie 12:00 - wtedy zamówienie przechodzi na kolejny dzień palenia.
Po wypaleniu ziarna muszą do końca dnia odpoczywać (odgazowywać), dlatego pakujemy je i wysyłamy kolejnego dnia roboczego po wypaleniu.
Kilka przykładów, jak to wygląda w praktyce:
- Jeśli złożysz zamówienie w poniedziałek o 11:00, kawę wypalimy tego samego dnia, a wyślemy we wtorek - czyli otrzymasz ją w środę.
- Jeśli zamówienie złożysz w poniedziałek o 14:00, kawę wypalimy we wtorek, a wyślemy w środę - otrzymasz ją w czwartek.
- Jeśli zamówienie złożysz w czwartek o 19:00, kawę wypalimy w piątek, a wyślemy w poniedziałek - otrzymasz ją we wtorek.
Kupujesz od rzemieślnika
Każdy wypał w Single Origin do dziś nadzoruje osobiście Michał Socha - założyciel naszej palarni, który swoją pierwszą kawę wypalił w 2008 roku i związał z kawą całe swoje zawodowe życie.
I nieprzerwanie robi to do dziś - w 2009 roku powstała rzemieślnicza palarnia kawy Single Origin, gdzie wypalamy dla naszych Klientów ziarna z całego świata - metodą mistrzowską, w tradycyjnych piecach bębnowych zgodnie z duchem slow roast. Do dziś jest to kameralna, rodzinna firma, w której wszyscy kochają kawę i mają o niej bogatą wiedzę.
W naszej palarni o wyjęciu kawy z pieca nie decyduje komputer czy procedura, a mistrzowskie oko i węch. Technologia tylko nas wspomaga, dostarczając parametrów związanych z wilgotnością czy kolorem danych ziaren, ale nigdy nie podejmuje za roastera decyzji.
Michał od kilku lat prowadzi również eksperckiego bloga o kawie pod nazwą Kawowy GURU, na którym dzieli się wiedzą i doświadczeniem, podając je czytelnikom w przystępny sposób. To prawdziwy ocean wiedzy na temat kawy.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej palarni, odwiedź pozostałe oferty - posiadamy w ofercie ponad 20 odmian kaw z całego świata, które wypalamy dopiero gdy otrzymamy od Ciebie zamówienie.