Kawa bezkofeinowa ziarnista 1 kg Nikaragua Swiss Water
Kawa Decaf Organic Nicaragua Swiss Water - bezkofeinowa kawa z organicznej plantacji.
✅ Bezkofeinowa kawa Decaf Nicaragua Swiss Water to kawa w 99% pozbawiona kofeiny, idealna dla osób, które cenią wyjątkowy smak kawy, ale chcą uniknąć kofeiny w diecie.
✅ Ekologiczny i bezpieczny proces dekofeinizacji Swiss Water opiera się na wykorzystaniu wody oraz precyzyjnie kontrolowanych parametrów temperatury i czasu w celu usunięcia kofeiny z ziaren kawy.
✅ Dzięki metodzie Swiss Water kawa nie ma gorzkiego posmaku, zachowuje swoje naturalne walory smakowe.
✅ Decaf Nicaragua Swiss Water to nie tylko kawa, to obietnica jakości, która czeka, aby stać się Twoim codziennym rytuałem. Wybierając tę kawę, wybierasz wyjątkową przyjemność delektowania się prawdziwą, zdrową kawą bez zawartości kofeiny.
✅ Czysta Arabika: Kawa bezkofeinowa Swiss Water Nicaragua składa się w 100% z ziaren arabiki, najbardziej cenionego gatunku na rynku kawowym. Uprawiana z pasją i fachowością dostarcza niezapomnianego, najwyższej jakości złożonego smaku i aromatu.
✅ Metoda Swiss Water: Unikalny proces dekofeinizacji Swiss Water gwarantuje, że nasza kawa bez kofeiny nie zawiera żadnych szkodliwych chemikaliów. Dzięki tej innowacyjnej, ekologicznej technologii, kawa zachowuje swój autentyczny, głęboki smak i aromat, co czyni ją wyjątkową wśród kaw bezkofeinowych.
✅ Średni stopień palenia: Starannie kontrolowany proces palenia na średnim poziomie pozwala na wydobycie i zachowanie subtelnych nut smakowych i aromatycznych. To sprawia, że nasza kawa bezkofeinowa oferuje idealnie zrównoważony smak, z łagodną goryczką i lekką kwasowością, typową dla najwyższej jakości arabiki.
✅ Paleta smaków: Decaf Nikaragua Swiss Water to wyśmienita kawa o złożonym profilu smakowym. Odnajdziesz tu wytrawną i słodką czekoladę, przeplataną dodatkowym akcentem owoców wiśni oraz karmelu. Całość tworzy harmonijną symfonię smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
✅ Wszechstronność parzenia: Ta kawa ziarnista bezkofeinowa jest doskonała do różnorodnych metod parzenia. Bez względu na to, czy preferujesz ekspres, kawiarkę, aeropress, french press, czy metodę przelewową (drip), każda z nich uwolni bogactwo smaków i aromatów tej wyjątkowej kawy, dostarczając Ci niezapomnianych doznań smakowych.
Świeżo palona kawa Ingagi Coffee dla kogo?
✅ wielbicieli espresso,
✅ profesjonalnych baristów,
✅ domowych baristów,
✅ zwolenników bezkompromisowej jakości,
✅ poszukiwaczy nowych aromatów i smaków,
✅ pasjonatów ciekawych odmian, nowoczesnych i innowacyjnych obróbek kawowego ziarna,
✅ wszystkich tych, którzy chętnie eksperymentują z alternatywnymi metodami parzenia,
✅ kawiarnii stawiających na wysoką jakość oferowanych przez siebie produktów
Jakie kawy mogę zaparzyć z ziaren Ingagi Coffee?
Nasze świeżo palone ziarna są doskonałe do parzenia: espresso oraz przygotowania kaw na jego bazie - americano oraz kaw mlecznych: cappuccino, cafe latte, caffè mocha.
Posiadamy również szeroką ofertę jasno palonych ziaren doskonałych do parzenia kawy z przelewu.
Jak parzyć kawę Ingagi Coffee?
Nasze kawy można przygotowywać wszystkimi metodami parzenia.Należy wybrać odpowiedni rodzaj ziarna. W zależności od stopnia palenia ziaren oraz grubości mielenia nasze kawy można parzyć:
Ciemne i średnie palenie ziarna:
✅ w ekspresach ciśnieniowych i kolbowych,
✅ w kawiarkach,
✅ bezpośrednio w filiżance zalewając zmieloną kawę wodą w temperaturze 85 - 91 st. C.
Średnie i jasne palenie ziarna doskonałe do parzenia metodami alternatywnymi:
✅ drip/ przelew
✅ aeropress
✅ tygiel (kawa po turecku)
Stopnie palenia kawy Ingagi Coffee.
1️⃣ Jasne. Idealne do alternatywnych metod parzenia.
2️⃣ Średnie. Idealne do przelewu i kawiarki.
3️⃣ Ciemne. Idealne do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.
Jaki stopień palenia kawy wybrać do espresso?
Do parzenia espresso najlepiej wybrać kawę ciemno i średnio paloną. Ziarna jasno palone charakteryzują się wysoką kwasowością, co nie jest pożądane w przypadku espresso. Kawy średnio palone odznaczają się doskonałym balansem między słodyczą a nutami charakterystycznymi dla danej odmiany. Natomiast kawy ciemno palone to bogactwo nut ciemnej czekolady, orzechów i karmelu, pozbawione kwasowości.
Stopnie mielenia kawy Ingagi Coffee:
1️⃣ Drobno do Ekspresu ciśnieniowego, automatycznego.
2️⃣ Drobno do Kawiarki.
3️⃣ Średnio-drobno do parzenia w Aeropress.
4️⃣ Średnio do parzenia w Drip/przelewie.
5️⃣ Grubo do parzenia we French press.
Jaki stopień mielenia kawy wybrać do parzenia espresso?
Ogólnie zasada głosi, że im krócej kawa będzie miała styczność z wodą, tym drobniej powinna być zmielona. Kawę pod espresso mielimy drobno, ale nie na puder. Pod palcami powinny być wyczuwalne drobne ziarenka kawy. Dzięki tak zmielonej kawie, w kolbie ekspresu wytworzy się odpowiednie ciśnienie, a woda będzie równo przenikała przez zmielone ziarno.
Powody, dla których kawa Ingagi Coffee jest dobra?
✅ Oferujemy wyselekcjonowane kawy odmiany Arabica z udokumentowanym źródłem ich pochodzenia.
✅ Sprowadzamy ziarna z całego świata, m.in. z Afryki, Azji, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej.
✅ Współpracujemy z małymi plantacjami, wspierając lokalne gospodarstwa, prowadzące plantacje kawy odmiany Arabic.
✅ W naszej palarni kawa ziarnista wypalana jest na bieżąco w małych partiach.
✅ Kawę wypalamy w piecach bębnowych przy użyciu opracowanych profili sensorycznych, tak aby wydobyć z ziarna tkwiący w niej potencjał: aromat, słodycz, nuty.
✅ Posiadamy certyfikaty: Rainforest Alliance, zaś część oferowanych przez nas kaw jest wytwarzana w technologii Swiss Water oraz Swiss Water Organic.
✅ Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association.
Pytania na temat kawy, które zadajecie nam najczęściej:
Ile gram kawy użyć do zaparzenia ulubionego napoju?
✅ Espresso pojedyncze - 7 - 12 gram kawy
✅ Espresso podwójne (double espresso) - 14 - 21 gram kawy
✅ Kawiarka - zmieloną odpowiednio kawę wsypujemy do brzegu sitka bez ubijania jej
✅ Przelew/ drip - 6 - 6,5 gram kawy na 100 ml wody
Jaka powinna być temperatura wody do parzenia kawy?
Pamiętaj! Kawa nie lubi wrzątku. Optymalna temperatura parzenia kawy to przedział 88 - 94 st. C. Jest to zakres temperatury, w którym po zaparzeniu kawy wydobędziemy wszystkie walory smakowe w niej zawarte. W tym przedziale temperatury parzymy kawy metodami alternatywnymi tj.: drip, chemex, aeropress. Natomiast espresso parzymy w temperaturze powyżej 90 st. C. (maksymalnie do 94 st. C.).
Jaka jest zawartość kofeiny w kawie?
Zwartość kofeiny jest różna w zależności od gatunku kawy. Arabika zawiera 1 - 1,5 % kofeiny, czyli zdecydowanie mniej niż Robusta, w której zawartość kofeiny waha się w granicach 1,8 - 4,0%.
Zawartość kofeiny w poszczególnych napojach kawowych będzie się kształtowała następująco:
✅ cold brew – (kawa parzona na zimno) to nawet 150 mg kofeiny w 200 ml,
✅ 25 ml filiżanki espresso ( pojedyncze espresso) – dostarcza ok. 40-65 mg kofeiny,
✅ kawy na bazie espresso – (kawy mleczne; cappuccino, latte macchiato) będzie zawierała taką samą dawkę kofeiny co espresso użyte do jej przygotowania),
✅ podwójne espresso nawet 130 mg kofeiny w jednej porcji kawy,
✅ kawa parzona tradycyjnie – ilość kofeiny to od 70 mg do 140 mg w 220 ml napoju,
✅ kawa z ekspresu przelewowego – to 60-135 mg kofeiny w 125 ml,
✅ kawa rozpuszczalna 200 ml – dostarcza od 50 mg do 80 mg kofeiny,
✅ kawa bezkofeinowa – zawiera od 10 mg do 14 mg kofeiny w 250 ml naparu.
Jaki stopień palenia kawy wybrać do espresso?
Do parzenia espresso najlepiej wybrać kawę ciemno i średnio paloną. Ziarna jasno palone charakteryzują się wysoką kwasowością, co nie jest pożądane w przypadku espresso. Kawy średnio palone odznaczają się doskonałym balansem między słodyczą a nutami charakterystycznymi dla danej odmiany. Natomiast kawy ciemno palone to bogactwo nut ciemnej czekolady, orzechów i karmelu, pozbawione kwasowości.
Jaki stopień palenia kawy wybrać do przelewu?
W ekspresie przelewowym najlepiej sprawdzają się kawy jaśniej palone. Kawy palone w jasnym profilu pozwolą wydobyć z niej wszystko to co najlepsze: kwiatowe i owocowe nuty, subtelną słodycz i kwasowość.
Dlaczego kawa jest kwaśna?
Należy zrozumieć różnicę między kwaśną kawą a kwasowością kawy.
Kwasowość kawy jest jak najbardziej pożądanym zjawiskiem. Wyższą kwasowością będzie charakteryzowała się szlachetna Arabica, która zawiera więcej nut owocowych, niż Robusta, która ma zdecydowanie więcej goryczki.
Dobra kwasowość pogłębia profil smakowy naparu i doznania sensoryczne. Kwasowość nie tylko sprawia, że kawa jest orzeźwiająca i soczysta, ale także “podbija” inne smaki – wzmacnia słodycz i nuty owocowe.
Co więc może być przyczyną, że kawa jest kwaśna - nieprzyjemna, cierpka, o ściągającym smaku, często nawet trudnym do przełknięcia?
✅ Niskiej jakości ziarna kawy - niedojrzałe, z defektami takimi jak choroby, pleśń lub uszkodzenia mechaniczne,
✅ Nieświeża kawa - nieprzyjemnie kwaśna kawa to także efekt zbyt długiego czasu przechowywania i zachodzących w kawie procesów chemicznych. Ziarna kawy mają dużą zawartość tłuszczu, który jełczeje z biegiem czasu. W procesie utleniania wytwarza się kwas chlorogenowy. Kawy zawierające tę substancję zawsze będą miały kwaśny smak,
✅ Zaniedbanie ekspresu do kawy - przyczyną nieznośnego kwaśnego smaku kawy może być także zły stan ekspresu, którego używamy do parzenia. W momencie, gdy do ekspresu wlewamy wodę wysokozmineralizowaną, dochodzi do odkładania się minerałów wewnątrz urządzenia. Kamień zalegający wewnątrz ekspresu składa się głównie z wapnia, który ma słono-kwaśny posmak, a w połączeniu z kawą staje się on jeszcze bardziej cierpki, ściągający i nieprzyjemny,
✅ Proces parzenia kawy - warto wiedzieć, że nawet dobrej jakości ziarna mogą mieć nieprzyjemny smak, jeśli zaparzymy je w nieodpowiedni sposób. Podczas parzenia kawy należy zwrócić szczególna uwagę na:
- temperatura wody – zbyt niska może powodować wytrącanie się nieznośnego kwaśnego posmaku,
- stopień zmielenia kawy – zbyt grube drobinki mogą zwiększyć kwaśność,
- czas parzenia – zbyt krótko parzona kawa może być smakować nieprzyjemnie,
- ilość kawy w porcji.
Co znaczy w opisie kaw oznaczenie microlot, single origin i blend?
✅ Microlot - to ziarna o wyjątkowych cechach, występujące w obrębie jednej plantacji. Zbiór takich ziaren nazywa się microlotem (lot w języku angielskim oznacza “porcja” lub “partia”
✅ Single origin oznacza “jedno źródło” (nazywane też kawy speciality) - to kawy jednorodne pochodzące z jednego, ściśle zdefiniowanego miejsca. Termin określający tego typu kawy jest szeroki i może oznaczać kawy pochodzące nie tylko z jednego państwa, ale również z tej samej plantacji, a nawet jednego zbioru
✅ Blend - jest mieszanką dwóch lub więcej kaw, z których każda pochodzi z innego regionu.
Dlaczego metoda Swiss Water stosowana do dekofeinizacji kawy jest najbardziej bezpieczna i ekologiczna?
Swiss Water Process® to opatentowana metoda dekofeinizacji, która wykorzystuje wyłącznie wodę, aby usunąć 99,9% zawartości kofeiny w kawie, zachowując jej wszystkie oryginalne właściwości. W procesie tym poza wodą wykorzystuje się czas i temperaturę. Proces Swiss Water® to ekologiczna i bezpieczna dekofeinizacja kawy bez użycia środków chemicznych.
Co to jest ziarno peaberries?
Ziarno Peaberries to ziarno o okrągłym kształcie, który wynika z samotnego wzrostu pestki w wiśni kawowca Najczęściej występująca forma owocu kawy posiada 2 pestki, zwrócone ku sobie płaską powierzchnią, jednak czasami z powodu anomalii wykształca się tylko jedno ziarno o kulistym kształcie. Ziarna Peaberries stanowią około 5% dokładnie wyselekcjonowanych zbiorów o najwyższej jakości. Ziarno Peaberries wyróżnia większa gęstość, pełniejszy i słodszy smak.
Czy kawa bezkofeinowa naprawdę nie ma kofeiny?
Pomimo swojej nazwy kawa bezkofeinowa nie jest pozbawiona kofeiny w 100%. Aby kawa mogłaby być uznana za kawę bezkofeinową musi zostać z niej usunięta kofeina w ilości nie mniejszej niż 97%. Najbezpieczniejszą i najbardziej ekologiczną metodą usuwania kofeiny z kawy jest metoda Swiss Water®, dzięki której kofeina z ziarna usuwana jest w 99,9%.