Kawa bezkofeinowa ziarnista
Dbamy o wszystkich naszych klientów, staramy się sprostać wszystkim oczekiwaniom i zadowolić nawet najbardziej wymagające gusta. W związku z tym, że wiemy, iż sporo z naszych klientów z różnych powodów musi uważać na ilość spożywanej kofeiny albo w ogóle nie mogą pić napoi z tą substancją postanowiliśmy wyjść im na przeciw i rozszerzyliśmy naszą ofertę o kawę bezkofeinową ziarnistą.
Składniki produktu: kawa palona, ziarnista 100% Arabika. Kawa bezkofeinowa w ziarnach z idealnym balansem pomiędzy kwaskowatością, łagodnością i doskonałym smakiem
Zalety kawy bezkofeinowej
Kawa bezkofeinowa ziarnista zawiera antyoksydanty i składniki odżywcze więc nie jest takim strasznym diabłem jak ją nieraz robią. W rzeczywistości jest to jedno z największych źródeł przeciwutleniaczy w naszej diecie. Kawa bezkofeinowa zawiera podobne ilości przeciwutleniaczy jak zwykła kawa, chociaż mogą być nawet do 15% niższe. Ta różnica jest najprawdopodobniej spowodowana niewielką utratą przeciwutleniaczy podczas procesu dekofeinizacji. Głównymi przeciwutleniaczami w zwykłej i bezkofeinowej kawie są kwasy hydrocynamonowe i polifenole. Przeciwutleniacze bardzo skutecznie neutralizują reaktywne związki zwane wolnymi rodnikami. Zmniejsza to uszkodzenia oksydacyjne i może pomóc w zapobieganiu chorobom takim jak choroby serca, rak i cukrzyca typu 2. Oprócz antyoksydantów, bezkofeinowy napój zawiera również niewielkie ilości niektórych składników odżywczych. Jedna filiżanka parzonej kawy bezkofeinowej stanowi 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Ponownie, może się wydawać, że nie jest to dużo składników odżywczych, ale ilości szybko się sumują, jeśli pijesz 2-3 (lub więcej) filiżanek kawy dziennie. Kawa ziarnista bezkofeinowa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Może również zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Zarówno kawa zwykła, jak i bezkofeinowa wydają się mieć pozytywny wpływ na związany z wiekiem spadku zdolności umysłowych. Badania na komórkach ludzkich pokazują również, że kawa bez kofeiny może chronić neurony w mózgu. Może to pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.