Kawy palimy na bieżąco- otrzymasz ziarna wypalone maksymalnie do 14 dni wcześniej!
Kawa Brazylia Naimeg Paraiso jasno palona [FILTR/DRIP] 250g
Ta kawa to kolejna perełka z farmy Jorge Naimega, tym razem w wyjątkowej odmianie Paraiso i obróbce fully washed. Napar zachwyca czystym, klarownym profilem, pełnym soczystych owocowych nut. Można w nim wyczuć słodycz winogron i brzoskwini, przyjemną kwasowość czerwonego grejpfruta oraz subtelne, prażone migdały, które nadają całości głębi i delikatnej słodyczy. Idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i owocowych kaw.
Najlepiej smakuje zaparzona w:
- chemexie
- dripie/kalicie
- ekspresie przelewowym
- aeropressie
Profil sensoryczny kawy
Są to smaki, które można wyczuć po zaparzeniu kawy odpowiednią metodą, a co ciekawe, nie są one sztucznie dodane do ziarna. Cała ta eksplozja smakowa znajduje się w każdym, zebranym ręcznie ziarenku!
- Czerwony grejpfrut
- Migdały prażone
- Brzoskwinia
- Winogrono czerwone
Przed wprowadzeniem danej kawki do naszej oferty przeprowadzamy jej wewnętrzny test smaku, aby określić jakie nuty smakowe są wyczuwalne w ziarnach. Posługujemy się wtedy tzw. Coffee Taster's Flavour Wheel (tutaj):
https://atlanticspecialtycoffee.com/wp-content/uploads/SCA_TasterWheel_English_8.5x11.pdf
INFORMACJE O KAWIE
kraj: Brazylia
lokalizacja: Cerrado, Pantano
producent: Jorge Naimeg
farma: pantano
odmiana: Paraiso MGS2
obróbka: fully washed
wysokość: 1100 m n.p.m.
Data palenia: kawy wypalane są na bieżąco
INFORMACJE O PLANTACJI
Pośród lasów, zielonych pastwisk i pagórków, dziedzictwo Naimegów nieustannie ewoluuje, oferując coraz więcej z każdym zbiorem. Bracia Naimeg, pełni pasji i ciekawości, wprowadzają nowe odmiany i techniki uprawy, które podnoszą jakość ich rzemiosła. Ich celem jest uczynienie Fazenda Pantano symbolem innowacji i zrównoważonego rozwoju w regionie Cerrado Mineiro.
Produkcja kawy w Naimeg Group opiera się na precyzyjnym planowaniu, od analizy gleby po skrupulatny dobór metod zbioru. Zrównoważone praktyki oraz regularne audyty potwierdzają ich zaangażowanie w ochronę środowiska i dobrostan pracowników. Dążą do tego, by ich ekskluzywne kawy Speciality spełniały najwyższe standardy i zróżnicowane oczekiwania rynku.
Jeśli chcesz otrzymać kawę zmieloną, wspomnij o tym w komentarzu do zamówienia lub wiadomości prywatnej. Poniżej znajduje się podpowiedź, jak zmielić swoją kawę, aby wyszła najlepiej w wybranej metodzie:
- DROBNE (espresso)
- ŚREDNIO DROBNE (kawiarka)
- ŚREDNIE (drip, aeropress, "zalewajka")
- ŚREDNIO GRUBE (chemex, frenchpress)
- GRUBE (moccamaster, cold brew)
Pamiętaj, że mielenie jest zależne od wybranej metody, a także od efektu jaki chcesz otrzymać.
Jesteśmy warszawską palarnią kawy założoną w 2001 roku. Nasza mantra to GOOD COFFEE IS A HUMAN RIGHT®. W naszej ofercie znajdziecie wyłączenie ziarna Arabiki, głównie z segmentu Specialty.
Liczy się dla nas nie tylko świeżość zbiorów oraz jakość ziaren, ale przede wszystkim budowanie uczciwych relacji z pracownikami, farmerami, dostawcami i klientami.
Według nas dobra kawa to ta, w której dominuje słodycz i doskonały balans – tego też szukamy dobierając profil palenia ziaren.
Tylko świeża kawa!
Najlepsza kawa to taka, która jest świeża. Nasze ziarna wypalane są do maksymalnie 14 dni co sprawia, że najlepiej smakują po zaparzeniu. Kawa nie jest zwietrzała i zachowuje swój smak i aromat na dłużej. Najlepiej spożyć ją do dwóch miesięcy od daty palenia.
Torebki, których używamy do pakowania naszych ziaren mają strunowe zamknięcie, które nie naraża kawy na czynniki zewnętrzne.
Szybka wysyłka
Wiemy co to znaczy zaczynać poranek z filiżanką kawy, także wysyłamy zamówienia do dwóch dni roboczych! Nasze opakowania z ziarnami mają strunowe zamknięcia, które chronią paczkę w transporcie przed uszkodzeniem. Chcemy abyś mógł/a delektować się swoimi ziarnami z taką pasją jaką my przygotujemy Twoje zamówienie!