Kava kava - pieprz metystynowy (Piper methysticum)
Szlachetna odmiana Melo Melo - to Kava pochodząca z Vanuatu.
Chemotyp: 243156.
Kłącze zmielone zawiera 70% Waka i 30% Lawena.
!!Produkt do użytku zewnętrznego!!
Kava Kava z kawą nie ma nic wspólnego, natomiast z pieprzem łączy ją botaniczna rodzina pieprzowatych. Rośnie na Wyspach Pacyfiku, zwłaszcza w Mikronezji, Fiji, Vanuatu i na Hawajach, gdzie jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych.
Kava kava obecna jest na wszystkich wydarzeniach religijnych, kulturalnych i politycznych odbywających się na Wyspach Pacyfiku.
Informacje naukowe nie związane z ofertą marketingową:
Działanie Kava kava. Lawena czy Waka?
Moc i działanie Kavy zależy także od jej gatunku, a jest ich całe mnóstwo, oraz od użytej części rośliny. Z Kava kava pozyskuje się nie tylko korzenie, ale też gruby fragment łodygi znajdujący się tuż nad korzeniem. Korzeń nazywany jest „Waka”, a część nad korzeniem to „Lawena”.
LAWENA charakteryzuje się mniejszą zawartością kavalaktonów – związków aktywnych odpowiedzialnych za działanie Kavy. Dzięki temu jej działanie jest subtelniejsze niż waki.
Kava kava szlachetna i nieszlachetna:
Warto wspomnieć jeszcze o podziale na kavę szlachetną i nieszlachetną (noble i non-noble kava). Kava nieszlachetna obejmuje odmiany o bardzo wysokiej zawartości kavalaktonów i alkaloidów, które wyróżniają się mocnym, wręcz przytłaczającym działaniem. Niektóre z nich wykorzystywane były w tradycyjnym lecznictwie.
Tradycyjnie mieszkańcy wyspy Vanuatu przygotowywali kavę w następujący sposób:
- Umieszczali 30 – 40 g zmielonej kavy (około 3 – 4 łyżki) w materiałowym woreczku, a woreczek w większym naczyniu.
- Zalewali go ciepłą wodą (niewrzącą i niezbyt gorącą).
- Ugniatali woreczek dłonią, aby wyekstrahować do wody jak najwięcej związków czynnych – trwa to około 15 minut.
- Po tym czasie wyciskali woreczek.
Drugi sposób przygotowania:
Łyżeczkę Kavy zalać 100 ml zimnej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 15 minut. Odsączyć. Użyć do fazy wodnej kosmetyków ujędrniających skórę.
Charakterystyka rośliny:
Pieprz metystynowy (Piper methysticum) to dwupienny krzew z rodziny pieprzowatych – Piperaceae. Występuje w Mikronezji, Melanezji, Polinezji i na Hawajach. Wyróżnia się ponad 200 jego odmian. Osiąga 3 – 5 m wysokości. Jego liście są duże, o kształcie sercowatym i promieniście rozchodzących się nerwach. Kwiaty przypominają wąskie, białe kłosy. Wyrastają w kępkach bezpośrednio z łodygi. Owocami są jednonasienne jagody, które pojawiają się bardzo rzadko.
Informacje ogólne i ostrzeżenia dotyczące oferowanych przez nas ziół i suplementów diety:
Zdjęcia surowców w ofercie są podglądowe. Surowiec może różnić się wizualnie w zależności od danej partii.
Oferowane surowce zielarskie lub suplementy diety nie są lekami lub produktami leczniczymi, opisy działania i zastosowania ziół sporządzone są w oparciu o aktualne badania i literaturę fachową, nie stanowią oferty marketingowej i opisują tradycyjne zastosowanie surowców.
Powyższe informacje nie mogą być traktowane jako jedyne źródło wiedzy na temat opisanego produktu.
Przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem lub naturoterapeutą. Zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami oraz powodować alergie.
Ciąża i karmienie piersią: W większości przypadków zioła nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią, jak również przez małe dzieci.