KAUKASIS. KULINARNA PODRÓŻ PO GRUZJI
Olia Hercules
- Oprawa: twarda
- Ilość stron: 240
- Rok wydania: 2017
- Wydawnictwo: BUCHMANN
- Stan: nowa, niewielkie obicie/uszczerbek na górnym rogu grzbietu
Przepisy, które oddają hołd kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją. Książka jest sentymentalną podróżą autorki kulinarnym szlakiem jej ormiańskiej rodziny. Olia Hercules za cel bierze sobie odtworzenie oryginalnych przepisów i smaków Gruzji i innych krajach regionu.
"Gruzja zachwyca, a jej kuchnia uzależnia. Ta książka wyjaśnia dlaczego. Czytajcie, gotujcie i jedzcie!"
Marcin Meller
Od wydawcy:
Słowo kaukasis oznacza „ośnieżony górski szczyt”.
Na samym szczycie Kazbeku, góry w północno-wschodniej Gruzji, jest taras widokowy wyłożony przepiękną mozaiką. Wizerunki ludzi mają wyryte w kamieniu wyraźne kontury, ale ich środek stanowi układanka z pojedynczych kawałeczków, różnobarwnych i z pozoru niedobranych. Chyba nic lepiej nie symbolizuje kultury i kuchni Kaukazu. Polifonia smaków, zapachów, emocji.
„Czuła, intymna wędrówka po krainie pięknego jedzenia. Po prostu cudowna.”
Jamie Oliver
Olia Hercules opowiada i pisze o gotowaniu. To niezwykła, oryginalna postać w świecie kuchni. Wszystkie przepisy Olii mam ochotę natychmiast wykorzystać.
Nigella Lawson