Kątnice baranie, długość odcinka około 30cm, kalib
DOMOWASPIZARNIA
Kątnice baranie są osłonką wykorzystywaną przy wyrobie salami,
kaszanki i innych podobnych wyrobów. Możesz w nich wędzić, parzyć,
grillować oraz suszyć. Zakupione kątnice otrzymasz w zgrzanym, foliowym
opakowaniu lub w wiadereczku.
Parametry:
Długość odcinka
25-35 cm
Średnica
40-50mm
Ilość
1 sztuka
Jak przygotować kątnice baranie przed użyciem?
Kątnice baranie dokładnie wypłukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie było
na nich kryształków soli,
Namocz kątnice baranie w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60
minut,
Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (niektórzy
zostawiają je w wodzie na noc, a rano nadziewają farsz).
Jak przechowywać kątnice baranie i jaki mają termin ważności?
Zakupione kątnice są zasolone, spakowane w foliowe woreczki lub w wiadreczko.
Takie kątnice, przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C)
można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Kątnic nie zaleca się mrozić, ponieważ
tracą swoje właściwości oraz elastyczność.