Idealna do pasztetu, salcesonów lub podrobowych wyrobów.
Mieści się w niej ok 1,5kg farszu
Kątnica wieprzowa należy do najbardziej popularnych osłonek naturalnych na salceson, kaszankę lub pasztet.
Stosuje się ją do wyrobów wędzonych, gotowanych, parzonych oraz dojrzewających przeznaczonych do spożycia bezpośredniego.
Przygotowanie jelit do użycia:
Przed użycie trzeba wypłukać jelita z soli mocząc je w letniej wodzie przez ok 30-60 minut.
Po namaczaniu, bezpośrednio przed rozpoczęciem nadziewania należy je ponownie przepłukać, wewnątrz i na zewnątrz, pod bieżącą ciepłą wodą.
Przechowywanie jelit:
Należy przechowywać je w soli lub roztworze soli w temperaturze ok 3-15 stopni Celsjusza. Nie należy mrozić jelit, gdyż może to wpłynąć na zmniejszenie ich elastyczności.