Japońskie katana - uzyskano ponad 32 tyś warstw - hartowana 17 razy.
Pełnoprawna broń biała, do wymagających treningów - ręcznie kuta/ostrzona/polerowana ze stali 1095 - jednej z najlepszych do tego typu zastosowań.
Twardość klingi na poziomie 56-60HRC, bardzo ostra!
Miecz w stylu smoka, elementy metalowe wykonane z brązu. polerowane, miecz w pełni rozbieralny.
Całość pewnie leży w dłoniach, brak luzów, zdjęcia nie oddają całego piękna tej broni. Surowa i powściągliwa w formie, ale przy tym bardzo niebezpieczna.
Dugość cakowita: 109cm
Długość uchwytu: 28 cm
Kształt Kissaki: GYAKU-KOBUSE
Typ ostrza: SHINOGI-ZUKURI
Materiał ostrza: stal T10 i 1095
Szerokość ostrza (w pobliżu Habaki): 3,20 cm
Szerokość ostrza (w pobliżu Kissaki): 2.30 cm
Waga (z Saya): 1,18 kg (w przybliżeniu)
Waga (bez Saya): 0,96 kg (w przybliżeniu)
Gwarantuję zadowolenie z zakupu w związku z tym proponuję również wysyłkę za pobraniem, z opcją sprawdzenia zawartości paczki, przed jej odbiorem.
Polecam i zapraszam na swoje pozostałe aukcje różnych, ciekawych przedmiotów.
Proces powstawania mieczy, dostępnych na tych aukcjach
Formowanie:
Miecze można wytwarzać i kształtować różnymi technikami obróbki metalu. Podstawowe techniki to kucie i usuwanie materiału. Kucie wykorzystuje ciepło, aby doprowadzić materiał do stanu plastycznego. Materiał jest następnie kuty do kształtu, zwykle przy użyciu młotka i kowadła wraz ze specjalistycznymi narzędziami rozwartymi i pełzaczami, w zależności od konkretnej techniki. Pierwotna forma miecza est większa we wszystkich wymiarach niż gotowy miecz poprzez piłowanie, szlifowanie i cięcie.
Hartowanie:
Po ukształtowaniu ostrza miecz zaczyna być hartowany. Miecze hartujemy w wodzie lub oleju. Hartowanie w wodzie daje twardszą krawędź, którą można dodatkowo utwardzić gliną. Ostrza hartowane w oleju są nadal znacznie utwardzone i mają lepszą elastyczność w porównaniu z ostrzami hartowanymi w wodzie. Im szybciej ostrze stygnie, tym twardsze się staje. Tak więc, gdy gorące ostrze wchodzi do wody, woda również zyskuje ciepło i ostrze będzie stygło bardziej stopniowo. Dlatego pierwsza część ostrza, która wejdzie do wody, będzie najtwardsza. Bardzo ważna była technika hartowania. Jeśli ostrze ma jakiekolwiek skazy powstałe w wyniku kucia (pęcherzyki powietrza, popiół), pęknie natychmiast podczas procesu hartowania. Po hartowaniu miecz będzie dość twardy i kruchy, z niewielką elastycznością. Aby to przezwyciężyć, ostrze przechodziło proces ponownego hartowania - podgrzane do pewnego stopnia, a następnie pozostawione do naturalnego ostygnięcia. Sztuką jest idealnie zrównoważyć ostrze pod kątem wytrzymałości, ostrości i elastyczności.
Polerowanie:
Gdy surowe ostrze jest już gotowe, miecznik oddaje ostrze do polerki, której zadaniem jest dopracowanie kształtu ostrza i podniesienie jego walorów estetycznych. Proces polerowania prawie zawsze trwa dłużej niż samo wykonanie, a dobry połysk może znacznie poprawić piękno ostrza, podczas gdy zły może zrujnować najlepsze z nich. Wczesne polerki używały trzech rodzajów kamienia, podczas gdy nowoczesne polerki zazwyczaj używają siedmiu. W przypadku wysokiej jakości ostrzy tylko tył ostrza i sąsiednie boki są polerowane na lustrzaną powierzchnię. Aby wydobyć słoje i hamon, środkowa część ostrza i krawędź są zwykle matowe. Mikroskopijne rysy na powierzchni różnią się w zależności od twardości. Mniejsze, ale liczniejsze rysy w twardszych miejscach odbijają światło inaczej niż głębsze, dłuższe rysy w miejscach bardziej miękkich. Twardy metal wydaje się bardziej matowy niż miękki, a sposób, w jaki rozprasza on światło, jest mniej zależny od kierunku padania światła. Po wykończeniu głowni jest ona przekazywana do odpowiedniego rzemieślnika.
Wykończenie:
Wykończenie obejmuje polerowanie, zdobienie oraz wykonanie i montaż rękojeści, osłony, pochwy i pozostałych okuć.