Drzewo kasztanowca jadalnego, tak samo jak jego owoce, nie przypomina tego znanego z naszych parków. Jego liście mają bardziej wydłużony kształt. - Owoce są smaczne. Ten smak można porównać do pysznego ziemniaka z orzechową nutą.
Kasztanowiec jadalny lubi ciepłe tereny, położone m.in. nad Morzem Śródziemnym, Najprawdopodobniej kasztanowiec ten pochodzi z regionów Morza Kaspijskiego i za sprawą Rzymian trafił do Europy.
Surowe, smażone, pieczone albo duszone - z kasztanów można wyczarować wszystko. - Można je kupić w jesienne dni na francuskich straganach, ale wykorzystuje się je także jako dodatek - opowiada Zofia Szlachetka, blogerka kulinarna. - Można nimi zagęścić zupę, ale też z mąki kasztanowej można upiec ciasta i ciasteczka, a także naleśniki. Mąka kasztanowa jest bezglutenowa, więc może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Kasztany jadalne są zdrowe, bo zawierają dużo witamin, m.in. witaminę C, E, K i z grupy B. - Kasztany są także bogate w takie pierwiastki, jak potas, magnez, wapń, żelazo, cynk oraz kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone czy lecytynę . Tak naprawdę zawierają wiele witamin i wartościowych składników odżywczych.