Kasztanowiec – kwiat – 50 g
(Aesculus hippocastanum L.)
Inne nazwy: kasztanowiec pospolity, kasztanowiec zwyczajny, kasztanowiec biały
Kwiat kasztanowca bardzo dobrze przeciwdziała nadmiernej przepuszczalności i łamliwości włosowatych naczyń krwionośnych. Przywraca właściwą elastyczność ścianom włośniczek poprawiając tym samym krążenie. Poprawia przepływ krwi w naczyniach żylnych, przeciwdziała zastojom żylnym.
W kwiatach występują flawonoidy, kumaryny, cukry, kwasy wielofenolowe, escyna i garbniki.
Zastosowanie:
Napar
Łyżeczkę suszonych kwiatów zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem przez 15 minut, odcedzamy, pijemy 2 razy dziennie. Stosować maksymalnie do 2 tygodni, po czym zrobić przerwę.
Macerat:
Suszone kwiaty kasztanowca wkładamy do czystego słoika i zalewamy je olejem np. słonecznikowym, tak by przykryć je w całości. Słoik zakręcamy i zostawiamy w zacienionym miejscu na 2 tygodnie. Następnie przelewamy gotowy macerat, oddzielając go od kwiatów. Olejek można wykorzystywać do smarowania cery naczynkowej i ciała, na którym występują pajączki.
Składniki: 100% kasztanowiec kwiat
Ilość netto: 50 g
Kraj pochodzenia: Polska
Najlepiej spożyć przed końcem: Data znajduje się na opakowaniu
Przechowywanie: Należy przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i zacienionym miejscu.
Przeciwwskazania
Preparaty zawierające wyciąg z kasztanowca są przeciwwskazane u osób uczulonych na preparaty roślinne z rodziny kasztanowców oraz przy niewydolności nerek lub wątroby.