Kasza manna to jeden z najstarszych znanych nam produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali jej wartości odżywcze oraz zdolność szybkiego zaspokajania głodu. Niestety, obecnie jadamy ją bardzo rzadko, zapominając, że jest zdrowa i smaczna. Do XVII wieku kasze były podstawowym produktem żywnościowym Polaków. Wyparły je ziemniaki, początkowo uprawiane jako roślina ozdobna, stopniowo stały się podstawą pożywienia. Ze wszystkich kasz kasza manna ma chyba najwięcej zastosowań. Można z niej przygotować nie tylko samodzielną potrawę (np. zupę mleczną, budyń, leguminę), ale użyć także jako środek zagęszczający do sosów, zup i ciast.
Średnie dane żywieniowe na 100 g
Energia:
1576 kJ / 372 kcal
Tłuszcze:
1,7 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe:
0,3 g
Węglowodany:
73,2 g
w tym cukry:
1,5 g
Błonnik:
5,8 g
Białko:
13,1 g
Sól:
0,003 g