Kaszka Lniana
z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu
do zup mlecznych, kleików, wypieków chleba;
BEZGLUTENOWA
Przyznany znak „Poznaj Dobrą Żywność”
Kaszka lniana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu bezglutenowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego zawartego w nasionach lnu. Błonnik występuje zarówno w postaci nierozpuszczalnej, jak i rozpuszczalnej. Podczas przygotowywania posiłków pod wpływem płynów postać rozpuszczalna błonnika lnianego łatwo pęcznieje i tworzy delikatny żel. Kaszka lniana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu bezglutenowa jest także bogatym źródłem białka.
.
Przygotowanie kleiku lub zupy mlecznej:
1-2 płaskie łyżeczki kaszki zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Kilkakrotnie sta-rannie wymieszać i odczekać chwilę do spęcznienia kaszki. Można gotować.
Kaszka lniana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu bezglutenowa bardzo łatwo rozprowadza się w płynach nie tworząc grudek.
Skład: nasiona lnu odtłuszczone
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna – 1361 kJ / 328 kcal
Tłuszcz, w tym – 9,7 g
- kwasy nasycone – 1,2 g
Węglowodany, w tym – 6,4 g
- cukry – 0,6 g
Błonnik – 37,7 g
Białko – 34,7 g
Sól – 0,2 g
Przechowywać w suchym miejscu.
Masa netto: 300 g