Kasza manna razowa Symbio jako produkt lekkostrawny znajduje szerokie zastosowanie w przyrządzaniu potraw zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Można ją spożywać w postaci deserów z dodatkiem owoców, a także jako dodatek do mleka, czy zagęstnik do zup i sosów. Jest też składnikiem klusek, kotletów i pasztetów. Dodaje się ją również do ciast. Można posypywać nią również formy do pieczenia ciasta.
Właściwości
Kasza manna razowa stanowi alternatywę dla innych kasz oraz tradycyjnej kaszy manny. Jest bardziej wyrazista w smaku i zawiera więcej błonnika. Stanowi doskonałe źródło węglowodanów. Jest lekkostrawna i dzięki temu ceniona w diecie dzieci i dorosłych z nadwrażliwym przewodem pokarmowym. Jest dobrym źródłem skrobi, a także zawiera cenne witaminy i minerały.
Sposób przygotowania
Przygotować 300 ml zimnego mleka. Odlać z niego około 50 ml i wsypać do niego kaszę manną, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Wlewać namoczoną kaszkę do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Gotować około 3 minut do zgęstnienia.
Warto wiedzieć, że kasza manna podczas gotowania zwiększa swoją objętość. W zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać, dodajemy jej mniej lub więcej. Przyjmuje się, że 1 kg kaszy wchłania około 2,5 kg wody w celu uzyskania konsystencji gęstej, a 3,5 kg konsystencji półpłynnej.
Skład: ekologiczna kasza manna razowa
Wartość energetyczna: 1468 kJ/346 kcal; Tłuszcz 1,9 g; - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g; Węglowodany 70 g; - w tym cukry 3,1 g; Błonnik 5,3 g; Białko 9,7 g; Sól 0 g
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Ostrzeżenia i pozostałe informacje: Produkt zawiera gluten