Kasza jęczmienna wiejska - 25kg - Top Food - Ziarna pełne zdrowia
Parametry podstawowe;
- Kraj pochodzenia: Polska
- Marka: oznaczenie własne
- Skład: 100% kasza
- Jakość potwierdzona atestem
- Produkt wolny od GMO
- Opakowanie: Worek jutowy, szyty, oryginalne opakowanie
- Waga netto: 55kg
- Termin przydatności do spożycia: min. 9 mc-y
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, nie przechowywać razem z innymi produktami sypkimi i bakaliami (głównie orzechy), mąką oraz ziarnami słonecznika - produkt szczególnie narażony na integracje z molami spożywcze (mkliki).
Kasza jęczmienna wiejska o różnej gradacji ziaren od drobnej przez średnią do grubej - Top Food - Ziarna pełne zdrowia
- otrzymana z oczyszczonego, obłuszczonego, kruszonego ziarna jęczmienia - kasza łamana,
- nie jest polerowana, mocno aromatyczna,
- ze względu na zawartość glutenu nie nadaje się dla osób chorujących na celiakię
- stosowana od pokoleń w naszej kuchni do zup, sosów czy zapiekanek
O dużych wartościach odżywczych:
- bogate źródło wapnia oraz cynku, potasu i żelaza
- spora zawartość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego
- największa zawartość witaminy K wśród kasz
- witaminy z grypy B
- zawiera dużo błonnika pokarmowego,
- reguluje przemianę materii,
- poprawia perystaltykę jelit,
- zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i pomaga w odchudzaniu,
- wspiera pracę układu krwionośnego,
- wzmacnia też budowę ścian naczyń krwionośnych,
- wspomaga w walce z niedokrwistością,
- wspaniale działa na pamięć, koncentrację i układ nerwowy.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1368kJ / 327kcal
- tłuszcz 2,2g – w tym kwasy nasycone 0,4g
- węglowodany 75g – w tym cukry 0,5g
- błonnik 6,2g
- białko 6,9g
- sól < 0,1
Sposób przygotowania:
To doskonały dodatek do mięs. Dobrze smakuje w roli nadzienia pierogów czy gołąbków, podana z grzybami czy fetą. Świetnia jako składnik zapiekanek, faszerowanych warzyw oraz kaszotto.
Sekretem dobrze ugotowanej kaszy jęczmiennej jest odpowiednia ilość wody oraz czas gotowania. Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać do wrzącej, osolonej wody. Proporcja kaszy do wody powinna wynosić 1:4.
Gotuje się ją zawsze na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem, do całkowitego wchłonięcia płynu. Zwykle trwa to około 15-20 minut, w zależności od wielkości kaszy. Podczas gotowania nie należy jej mieszać. Po wchłonięciu wody można zostawić garnek z kaszą przez chwilę na wyłączonym palniku. Wciągnie wodę, dzięki czemu będzie sypka. Podczas gotowania należy do kaszy jęczmiennej dodać sól i nieco oleju.
W ofercie również:
- Ryż: biały, parboiled, naturalny brązowy, dziki, czerwony, czarny, jaśminowy, basmati,
- Kasza gryczana: prażona, biała niepalona,
- Kasza: jaglana, kuskus, bulgur,
- Kasza jęczmienna: wiejska i pęczak,
- Fasola biała: drobna, Jaś karłowy,
- Groch żółty: łuskany połówki,
- Mąka: ryżowa,
- Soczewica: czerwona, zielona i czarna,
- Ciecierzyca.
Sól morska:
- morska drobna,
- morska gruba,
- himalajska różowa drobna,
- himalajska różowa gruba.
Realizacja wysyłek:
kupując na kilku naszych aukcjach, bardzo proszę liczyć kilogramy; (system allegro nie liczy kilogramów, liczy sztuki).
- waga paczki kurierskiej = 30kg (DPD),
- waga paczki kurierskiej = 25kg (In Post),
- waga do paczkomatu = 20kg (In Post).