Kasza jaglana 1000 g TARGROCH
Kasza jaglana dla wzmocnienia i zachowania zdrowia
✅ Kasza jaglana to jedna z najstarszych w tradycji kasz na polskich stołach, i jedna z najzdrowszych. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, dzięki jej cennym składnikom odżywczym oraz właściwościom zasadotwórczym.
✅ Szczególnie należy podawać kaszę w połączeniu z mięsem, które zakwasza organizm. Kasza jaglana pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
✅ Kaszę jaglaną pozyskuje się z nasion prosa. Posiada w swoi składzie sporo dobrze przyswajalnego białka a mało skrobi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię. Kasza jaglana jest cennym źródłem witaminy B1, B2 i B6 oraz minerałów: miedzi i żelaza.
✅ Dzięki cennym właściwościom leczniczym, kasza jaglana pomaga w stanach zapalnych błon śluzowych – wspomaga wysuszenie wydzieliny, działając korzystnie na katar. Ponadto wspomaga organizm w walce z wirusami oraz w niedokrwistości.
Wartości odżywcze
✅ Składniki odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 346 kcal
- Węglowodany – 68,4 g
- w tym cukry – 13,4 g
- Białko – 10,5 g
- Tłuszcz – 2,9 g
- Błonnik – 3,2 g
- Sól – 0,01 g
✅ Witaminy i składniki mineralne w 100 g:
- Żelazo – 4,8 mg
- Cynk – 3,4 mg
- Magnez – 100 mg
- Fosfor – 240 mg
- Mangan – 1,61 mg
- Witamina B1 – 0,73 mg
Sposób przygotowania:
1️⃣ Przed ugotowaniem kaszę najlepiej umieścić w zimnej wodzie na ok. 1 godzinę.
2️⃣ Do gotowania należy użyć innej wody, dzięki czemu można się pozbyć się goryczki.
3️⃣ Zamiast moczenia można również opłukać kasze w sitku pod bieżącą wodą.
4️⃣ Na każą szklankę kaszy, do gotowania należy użyć 2 szklanek wody.
5️⃣ Wodę należy zagotować a potem, gdy zacznie wrzeć - umieścić w niej kaszę.
6️⃣ W trakcie gotowania wskazane jest także dodanie soli oraz 1 łyżki oleju.
7️⃣ Po 15 minutach kaszę można odstawić z palnika. Następnie należy ją odstawić pod przykryciem na ok. 10 minut.
Informacje o produkcie
✅ Informacja o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości orzechów, migdałów lub gluten.
✅ Przechowywanie: należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
✅ opakowanie: 1000 g
✅ Kraj produkcji: Polska
✅ Kraj pochodzenia: Polska