KASZA JAGLANA 1 kg
Kasza jaglana to doskonały dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Wykorzystywana jest do sałatek, zup mlecznych, zapiekanek, lekkich deserów z dowolnymi owocami, musów. Gotuje się ją w wodzie, można również gotować ją na mleku - nabiera delikatniejszego smaku. Kaszę jaglaną otrzymuje się z łuskanych ziaren prosa, jest produktem lekkostrawnym, nadaje się więc dla wszystkich, którzy pragną się zdrowo odżywiać. Kasza jaglana dzięki dużej zawartości krzemu korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów oraz leczniczo na stawy. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek dzięki swej lekko ocieplającej zasadowej naturze. Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi. Kasza jest również źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Z uwagi na to, iż jest lekkostrawna nadaje się do spożywania również przez ludzi cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego, stosujących dietę lekkostrawną.
Sposób przygotowania: Myjemy ziarna, można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie, albo płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę. Tak przygotowaną kaszę wrzuca się na wrzątek, którego powinno być trzy razy więcej niż kaszy, czyli na 1 szklankę kaszy używamy ok. 3 szklanki wody, lekko solimy i dodajemy pod koniec gotowania dobry olej lub masło – jedną łyżeczkę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Kasza wchłonie cały płyn i będzie już prawie gotowa i często już to kaszy wystarcza - jest wtedy sypka i świetna.