Janex Kasza gryczana prażona 1 kg
Palona kasza gryczana (niegotowana) dostarcza w 100 gramach około 346 kalorii (kcal), natomiast 100 g ugotowanej to 92 kalorii (kcal), a więc jej wartość kaloryczna zbliżona jest do tej charakterystycznej dla innych tego typu produktów. 75% niegotowanej kaszy gryczanej tworzą węglowodany, a aż 10% - błonnik. Oznacza to, iż 100 gramowa porcja kaszy gryczanej zaspakaja trochę ponad 40% dziennego nań zapotrzebowania.
Kasza gryczana (palona) zarówno gotowanej i niegotowanej stanowi dobre źródło potasu, selenu, żelaza oraz witaminy B9 (kwasu foliowego), niemniej szczególnie godną uwagi jest jej wysoka zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, składników mineralnych: magnezu (100 gramów niegotowanej zaspakaja aż 70% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek!), fosforu, cynku oraz miedzi (100 gramów palonej kaszy (niegotowanej) zawiera ponad 0,6 mg miedzi, co odpowiada prawie 70% dziennego nań zapotrzebowania). Warto również wiedzieć, że wspomniana porcja niegotowanej palonej kaszy zaspakaja również około 90% dziennego zapotrzebowania na mangan. Podobnie jak kasza jaglana jest źródłem bardzo cennego krzemu. Kasza gryczana jest dobrym źródłem antyoksydantów takich jak: rutyna, kwercetyna, pelargonidyna czy procyjanidyna. Ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego oraz niski indeks i ładunek glikemiczny, polecana jest chorym na cukrzycę (zawiera inozytol, witaminę który bierze udział min. w prawidłowym działaniu insuliny, a jego niedobór może być czynnikiem sprzyjającym rozwojowi cukrzycy typu 2, a także insulinooporności, a także pogłębianiu u kobiet objawów zespołu policystycznych jajników).
Wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna kJ/kcal: 1493kJ/353kcal
- Tłuszcz: 2,4 g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
- Węglowodany: 66 g
- W tym cukry: 1 g
- Białko: 14 g
- Sól: 0 g