Kasza gryczana niepalona 1 kg
100% jakości
Oferowana przez firmę ,,Dobry Orzech" kasza gryczana niepalona to starannie selekcjonowany produkt najwyższej jakości! Dzięki temu kasza jest bogata w wiele cennych składników.
Właściwości kaszy gryczanej
- bogactwo składników mineralnych: żelazo, fosfor, magnez, potas, krzem, wapń, cynk
- zawiera witaminy: B1, B2, B6, E
- wysoka zawartość błonnika
- węglowodany w postaci skrobi
- wspiera pracę układu pokarmowego
- obniża ciśnienie krwi
Oferowany przez nas produkt pakowany jest w specjalne woreczki strunowe "doypack". Zapewniają one długą świeżość produktów i są wygodne w użytkowaniu.
Opis produktu
Kasza gryczana niepalona jest wytwarzana z nasion gryki zwyczajnej. Nie zostaje ona poddana prażeniu, dzięki czemu zachowuje o wiele więcej wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych niż kasza prażona.
Kasza gryczana niepalona jest dietetycznym źródłem węglowodanów złożonych i białka, a także wielu witamin i mikroelementów. Jej regularnie spożywanie wzmacnia i odżywia organizm. Tradycyjnie zalecano ją jako pokarm dla chorowitych dzieci.
Dlaczego warto po nią sięgać
Kasza gryczana jest naturalnym źródłem żelaza, fosforu, magnezu, cynku, potasu, krzemu, wapnia i manganu.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika kasza wspiera układ pokarmowy oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
Znajdujący się w niej potas dodatkowo obniża ciśnienie krwi, dlatego zaleca się włączenie jej do diety osobom borykającym się z nadciśnieniem.
Osoby cierpiące na anemię powinny dodawać ją do posiłku, ponieważ zawiera duże ilości kwasu foliowego, żelaza oraz witaminy E.
Spożywanie kaszy gryczanej znacząco zmniejsza kwasowość organizmu.
Węglowodany w postaci skrobi, które stopniowo uwalniają się w organizmie zapewniają długotrwałe źródło energii, które docenią zarówno aktywni fizycznie jak i umysłowo.
Sposób przygotowania
- Ziarna umieścić w misce i opłukać zimną wodą. Płukać i wymieniać wodę do momentu, aż będzie czysta.
- W osobnym naczyniu ugotować wodę. Do gotującej się wody dodać 2 łyżeczki oleju i wsypać wypłukaną kaszę gryczaną.
- Całość pozostawić na średnim płomieniu do czasu, aż się zagotuje.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć rondel pokrywką. Gotować kaszę przez około 15 minut.
- Po zagotowaniu wyłączyć ogień i pozostawić jeszcze na 10 minut (kasza ciągle ma być pod przykryciem). Na koniec posolić.
Zastosowanie
- dodatek do dań wytrawnych
- farsz, który z powodzeniem wykorzystać można do pierogów i naleśników
- główny składnik wielu dań
- składnik diety osób aktywnych fizycznie oraz umysłowo
- składnik diety dla osób, które cierpią na anemię, podwyższone ciśnienie oraz mają problem z zakwaszonym organizmem
- świetna alternatywa dla osób, które chcą stracić na wadze
Wartość odżywcza 100g
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
Wartość energetyczna 1388kJ 327 kcal
Tłuszcz 2,71g Skład: 100 % kasza gryczana
- w tym tłuszcze nasycone 0,59 g Kraj pochodzenia: Polska
Węglowodany 74,95 g Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- w tym cukry 0 g Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Białko 0,8 g
Sól 0,03 g
Wspieraj polskich producentów
Gryka jest uprawiana w Polsce
Produkt konfekcjonowany przez polskiego producenta, rodzinną firmę z Podkarpacia.
Informacje o produkcie
Kasza pakowana jest w przezroczyste opakowania ze struną w celu zachowania świeżości i aromatu.
Informacje o alergenach
Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.