Ekologiczna kasza gryczana, otrzymana z obłuszczonego ziarna gryki, należy do jednej z najbardziej odżywczych kasz. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, kotletów i past do chleba, a także jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami czy gulaszem. Świetnie nadaje się do zapiekanek kaszowo - warzywnych, jako nadzienie do pierogów i naleśników z pełnoziarnistej mąki.
Grykę kochamy za to, że możemy z nią pracować w naszym bezglutenowym BIO młynie. Przetwarzamy ją na wiele sposobów: kasze, kaszki, mąka itp.. Jest łuskana na zimno i dzięki temu ma swoją jasną barwę oraz utrzymuje wszelkie składniki odżywcze. Jest po prostu RAW! Znana jako "Krakowska".
Składniki:
Składniki; kasza gryczana BIO (niepalona)
Przechowywać w miejscu suchym i temperaturze do 25c oraz wilgotności do 75%
Średnie dane żywieniowe na 100 g
Energia:
1462 kJ / 345 kcal
Tłuszcze:
2,1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe:
0,26 g
Węglowodany:
68 g
w tym cukry:
0,9 g
Błonnik:
4,4 g
Białko:
11 g
Sól:
0 g
Sposób przygotowania:
kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na dwie porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.