✅⬆️ Kasza Gryczana 3kg Palona Prażona POLSKA Jakość ✅⬆️
⚙️☕✅ Zastosowanie ✅☕⚙️
Kasza gryczana doskonale pasuje do potraw mięsnych, dlatego jest ceniona w kuchni staropolskiej.
✔️ Często traktuje się ją jako najlepszy zamiennik ziemniaków, pasuje do takich dań jak: gulasz czy zrazy.
✔️ Produkt można wykorzystać też podczas przyrządzania innych posiłków, np.:
- klopsików z mięsa mielonego
- gołąbków
- krupniku
- zup mlecznych
- rosołu
- pierogów
⚡ Kaszę gryczaną można spożywać jako samodzielne danie, ze skwarkami z boczku i niewielką ilością masła.
⚡ Świetnie uzupełnia różnego rodzaju sosy (m.in. grzybowy), sprawdza się też w wersji na słodko, przykładowo w formie ciasta czekoladowego.
⚡ To składnik, który pasuje zarówno do tradycyjnych, jak i nowoczesnych potraw oraz deserów.
➡️Kasza gryczana 3000g.✅❗️Pochodzenie: POLSKA❗️
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań. Warto zwrócić szczególną uwagę na ten produkt, ponieważ ma cenne właściwości i jest źródłem wielu wartości odżywczych.
⚡ Witaminy, minerały i związki ⬆️
Kasza gryczana zawiera witaminy z grupy B. Ponadto jest bogata w fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo, jod, błonnik
➡️ poniżej w sekcji ZALETY opisaliśmy wszelkie właściwości naszej kaszy!
⌛Termin przydatności⌚
Około 8-12 miesięcy od dnia wysyłki. Sprzedajemy świeży produkt, który nie jest zbyt długo składowany na magazynie.
⚙️Podstawowe cechy produktu
Kasza gryczana jest sprzedawana w poręcznym i praktycznym opakowaniu typu doypack. Zabezpieczono je zgrzewem. Ze względu na strunowy zamek torebkę można wielokrotnie wygodnie otwierać oraz szczelnie zamykać. Dzięki temu produkt na długo pozostaje świeży i jest chroniony przed wilgocią.
Wartości odżywcze – w 100 g produktu
✅ Wartość energetyczna – 347 kcal/1469 kJ
✅ Tłuszcz – 3,1 g
✅ W tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
✅ Węglowodany – 63,4 g
✅ W tym cukry – 2,9 g
✅ Białko – 5,9 g
✅ Błonnik – 5,9 g
✅ Sól – 0,01 g
Kasza gryczana jest uznawana za dobre źródło białka. Ponieważ ten wartościowy produkt jest pozbawiony glutenu, mogą sięgać po niego osoby, które nie tolerują tego składnika. Należy zwrócić też uwagę na niski indeks glikemiczny (54).
Warto włączyć kaszę gryczaną do swojej codziennej diety, ponieważ ma pozytywny wpływ na zdrowie:
↗️ reguluje ciśnienie
↙️ obniża poziom cholesterolu
↗️ poprawia odporność
↙️ zmniejsza ryzyko rozwoju chorób, m.in. wieńcowej
↗️ ma potencjalne działanie antynowotworowe
↗️ poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci
↙️ zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji
✅ Produkt jest wolny od GMO
✅ Alergeny: kasza gryczana nie jest alergenem
⬆️Zalety produktu⬆️
Kasza gryczana to produkt spożywczy, który powstaje z łuskanych nasion gryki. Kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do dań mięsnych, niemniej w kuchni można wykorzystać ten składnik także na wiele innych sposobów. Warto włączyć go do swojej diety ze względu na zawartość cennych substancji. Należą do nich:
✔️Witaminy z grupy B
- wspierają funkcjonowanie układu nerwowego
- wpływają na kondycję skóry i błon śluzowych
- wspierają wytwarzanie czerwonych krwinek
✔️Fosfor
- bierze udział w produkcji energii
- wspiera funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu
- wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
- wspiera rozwój kości, mięśni oraz układu nerwowego
✔️Wapń
- zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych
- obniża ciśnienie krwi
- zmniejsza ryzyko stanu przedrzucawkowego
- zmniejsza ryzyko udaru i raka jelita grubego
✔️Magnez
- uczestniczy w procesie budowy kości oraz zębów
- zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, arytmii, choroby niedokrwiennej oraz zawału
- reguluje pracę tarczycy
- poprawia trawienie
- wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
- usprawnia pracę szarych komórek
- zmniejsza ryzyko depresji i cukrzycy
- łagodzi objawy PMS
- poprawia myślenie i pamięć
- wspomaga proces leczenia astmy
✔️Cynk
- wspiera funkcjonowanie układu krążenia i odpornościowego
- zapobiega żylakom
- pomaga w ustabilizowaniu ciśnienia
- uczestniczy w procesie regulacji pracy organów, m.in. trzustki
✔️Żelazo
- zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji
- wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego
- zapobiega procesom przedwczesnego starzenia się skóry
✔️Jod
- reguluje pracę tarczycy
- wspiera wzrost i rozwój intelektualny
- poprawia przemianę materii
- wspiera funkcjonowanie układu mięśniowego, nerwowego i krwionośnego
✔️Kasza gryczana nie zawiera glutenu, jest za to bogata w błonnik pokarmowy. Zawartość frakcji nierozpuszczalnej wynosi 2-3%. Odpowiada ona za pobudzanie perystaltyki jelit oraz wiązanie wtórnych kwasów żółciowych i wody. Z kolei zawartość frakcji rozpuszczalnej wynosi 3-7%, odpowiada ona za obniżanie poziomu cholesterolu i glikemii poposiłkowej, a dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej.
✔️Ponadto kasza gryczana jest źródłem białka, które jest lepiej przyswajalne niż to ze zbóż. Produkt dostarcza też organizmowi aminokwasy egzogenne, w tym lizynę niezbędną do budowy białek w kościach i mięśniach.
✔️Według szacunków spożycie 100 g kaszy gryczanej pokrywa nawet 20-30% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który jest wymagany do prawidłowego trawienia. Produkt jest pozbawiony GMO.
➡️Na terenie zakładu wykorzystuje się: mleko, jaja, nasiona sezamu, gluten, orzechy, soję, gorczycę i seler. Mimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia surowców w produkcie.
Sposób przechowywania
➡️Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po użyciu wystarczy szczelnie zamknąć torebkę, aby zabezpieczyć zawartość przed zwietrzeniem. Dzięki temu kasz gryczana zachowuje smak i aromat na długo.