KASZA BULGUR TURCJA LA CHEF 3 KG
Kasza bulgur La Chef uzyskiwana jest z wartościowej pszenicy twardej – durum uprawianej w Turcji. Kraj ten słynie z produkcji bulguru najwyższej jakości.
Najczęściej spożywany jest w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie stosowany jest od tysięcy lat. Na europejskie stoły trafił kilka lat temu i szybko zyskał ogromną popularność, zarówno ze względu na swoje cenne właściwości jak i aromatyczny, lekko orzechowy smak.
Bulgur posiada więcej białka niż tłuszczu, ma niski indeks glikemiczny – 46 dzięki czemu po zjedzeniu porcji kaszy nie następują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Daje uczucie sytości i energii na dłużej, dlatego często sięgają po niego osoby aktywne fizycznie i dbające o linię. Jest naturalnym źródłem kwasu foliowego, zawiera sporo błonnika. Jego lista mikro i makroelementów jest naprawdę długa.
Poza wartościami odżywczymi, bulgur jest świetnym produktem kulinarnym. Można go stosować w wielu różnych potrawach, jako dodatek do mięs, ryb, warzyw. Idealnie komponuje się w daniach jednogarnkowych, zupach czy sałatkach. Jest klasycznym składnikiem wielu orientalnych przepisów jak np. bardzo popularnej w Turcji sałatki Tabbouleh czy pliawu. Jest delikatny w smaku, dzięki czemu pasuje zarówno do potraw wytrawnych, pikantnych, ale również słodkich