Kartoflaniki
Ciasto robione jest z mąki pszennej, jajka, wody, oleju i soli. Farsz przygotowuje się z ugotowanych i pokrojonych ziemniaków, do których dodaje się natkę pietruszki, koper, sól i pieprz, ugotowane jajko (pokrojone) i jajko surowe do sklejenia farszu w zwartą całość. Kartoflaniki podawane są na ciepło z roztopionym masłem lub skwarkami.
Danie to wywodzi się z kultury tatarskiej. Od dawien dawna w Kruszynianach i w okolicy robiło się różnego rodzaju pierogi. Farsz był wytwarzany z ziemniaków (zwanych na Podlasiu 'kartoflami'), dlatego pierogi te nazwano 'kartoflanika Inne wyróżnienia:
- Laureat Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Szlaki kulinarne:
- Szlak tatarski
Nazwa producenta: Agroturystyka "Na końcu świata" Bogdan Potocki Opis:
W latach 2012-2015 produkt otrzymywał wyróżnienia i nagrody w tym także w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".
Cena dotyczy 6szt
Kupujesz kilka rzeczy a za przesyłkę płacisz raz!
Na innych naszych aukcjach znajdziesz inne ekologiczne produkty.
Przesyłki są solidnie i starannie pakowane i wysyłane w przeciągu trzech dni kurierem inpost
Posiadasz pytania?
Pisz, dzwoń 791255422 chętnie odpowiem na wszystkie pytania
Kilka ważnych informacji.(obowiązuje od 03.12.2017r godzina 20;45
-Paczki wysyłamy do środy włącznie (Poniedziałek,wtorek,środa) ze względu aby jedzenie
nie zalegało u kuriera w magazynie ale też czasem nie mamy wpływu na kurierów i ich pracę.
-Kupujesz przykładowo 4x250gram nie zawsze się wiąże z tym że dostaniecie 4 szynki po równo
250gram, dostaniecie kilogram ale na przykład w trzecch szynkach lub dwóch chyba ale waga
kilograma będzie się zgadzać (może być troszke mniej lub troszke więcej)
-Staramy się nie ciąć wyrobów ale jeżeli brakuje do konkretnej wagi może być zapakowany ucięty kawałek
-Pamiętaj że przed kupnem warto się zapytać jeżeli są jakieś wątpliwości chętnie udziele infomracji.
-Duże zamówienia powyżej (50szt jednego produktu) proszę wcześniej konsultować telefonicznie lub pocztą.