KAROB W PROSZKU Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO 500g
Karob to inaczej mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa. Jest emulgatorem, po który sięga się w produkcji m.in. wyrobów cukierniczych. Sprawdza się również jako substancja żelująca i stabilizator.
Karob – przepisy
Po karob sięga się robiąc m.in. polewy, lukier, lody, fermentowane produkty śmietanowe zawierające żywe kultury bakterii, suszone owoce i warzywa oraz dżemy, galaretki i marmolady.
W wielu recepturach stosuje się go zamiast kakao lub czekolady. Umożliwia to charakterystyczny, lekko karmelowy aromat, jakim cechuje się proszek karob.
Karob – właściwości
Karob jest produktem pochodzącym od roślin. Jego naturalny skład jest bezpieczny dla zdrowia i nie ma przeciwwskazań do jego spożywania. Brak też norm wskazujących limity dopuszczalnych dawek. Jedyny skutek uboczny, jaki może wystąpić po zjedzeniu karobu w nadmiarze, to wzdęcia.
Mączka ma wartości odżywcze, o których warto wspomnieć. To głównie węglowodany uzupełnione białkiem, tłuszczem, pierwiastkami mineralnymi i witaminami.
Karob – gdzie kupić?
Podobnie, jak wiele innych produktów pochodzenia naturalnego, najlepiej jest szukać m.in. w sklepach online ze zdrową żywnością. Tego typu punkty wielu osobom kojarzą się z wysokimi cenami. Biorąc pod uwagę, w jakich ilościach wykorzystuje się karob, cena za jedną porcję nie jest wygurowana.
- Produkt wegetariański: Tak
- Produkt wegański: Tak
- Produkt bez dodatku cukru: Tak
- Produkt nie zawiera konserwantów: Tak
- Produkt bez dodatku soli: Tak
- Produkt bez dodatku oleju palmowego: Tak
- Składniki: karob mielony
- Kraj pochodzenia: Algieria, lub inny w zależności od dostawy.
- Wartość odżywcza: w 100g produktu
- Wartość energetyczna:: 1172 kJ / 280 kcal
- Tłuszcz: 0,65g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,29g
- Węglowodany: 41,9g
- w tym cukry proste: 39,5g
- Błonnik: 44g
- Białko: 4,64g
- Sól: 0,05g
- Informacja o alergenach: W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.
- Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Producent: F.H.U. JAWO Janina Wierzbanowska, Plac błonie beszcz 2, 31-573 Kraków
- Waga: 500g