Karob w proszku ciemny 400g Provita
Karob w smaku i zapachu przypomina kakao i dlatego jest używany jako jego zamiennik.
Świetnie nadaje się do wypieku ciast, ciasteczek, sporządzania deserów, słodkich past do smarowania, budyniów, polew, lukrów i napojów.
Karob, polska nazwa szarańczyn strąkowy, to gatunek zimnozielonego drzewa rosnącego w basenie Morza Śródziemnego. Strąki nazywane są chlebem świętojańskim, a suszy się je na słońcu nawet przez kilka miesięcy.
Różnica między ciemnym i jasnym proszkiem polega na metodzie przetwarzania. Standardowa procedura produkcji polega na mieleniu prażonych strąków chleba świętojańskiego bez nasion, w wyniku czego powstaje ciemny proszek. W przypadku produkcji jasnego proszku, mielone są strąki nieprażone.
Jest też różnica w ich zastosowaniu. O ile ciemny proszek ma bardziej intensywną barwę, aromat i smak, i szczególnie nadaje się do przygotowania zimnych i gorących napojów, podobnie jak kakao, o tyle jasny proszek częściej wykorzystuje się w wypiekach. Nie jest to jednak reguła i zależy indywidualnego gustu.
Karob powszechnie stosowany jest podobnie jak proszek kakaowy, jednak jest naturalnie słodszy i ma niższą zawartość tłuszczu. Nie zawiera kofeiny.
Ciekawostka:
Dawniej nasiona karobu, ze względu na jednolity rozmiar i stałą masę (ok. 200 mg), służyły jako jednostka masy (używane dziś na określenie tej jednostki słowo karat, wywodzi się od greckiego słowa keration oznaczającego właśnie karob).
W Talmudzie jest opowieść o rabinie Szymonie bar Jochaj, który ukrywając się w jaskiniach przed Rzymianami, za cesarza Hadriana, przez 13 lat żywił się strąkami szarańczynu.
Wyprodukowano w Hiszpanii.
Składniki: proszek karobowy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza: w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1528 kJ/365 kcal tłuszcz:
87 g - w tym cukry: 30 g białko: 5,2 g sól: 0,02 g